Renée
Renée Love & Seks 4 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

7 signalen dat jullie relatie al maanden achteruit gaat

Je hoort je vriendinnen positief over hun lovers praten. Bij iedere romantische komedie lijkt de relatie van een leien dakje te gaan. En bij jou? Daar gaat het eerlijk gezegd niet goed. Herkenbaar? Lees dan verder, want er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je relatie slecht gaat. En geloof ons, grote kans dat je het zelf in de hand hebt.

Het is niet altijd even fijn om een spiegel voorgehouden te krijgen, maar soms is het nodig. Gaat je relatie met de week achteruit en twijfel je steeds vaker of jullie liefde nog kans van slagen heeft? Geef in ieder geval niet zomaar op. Praat, evalueer en verbeter om de vlam te laten branden.

De redenen waarom het slecht gaat in je relatie

Onthoud dat liefde van twee kanten komt. Als het niet goed gaat tussen jullie is dat iets waar jullie allebei iets aan kunnen doen. De volgende dingen veroorzaken in ieder geval afstand in jullie relatie.

1. Jullie maken geen tijd meer voor elkaar vrij

Hoe langer je bij elkaar bent, hoe makkelijker het is om ‘s avonds op de bank te ploffen en niks meer te doen. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar weet je nog hoe je aan het daten was toen jullie elkaar net kenden? Het is belangrijk om de date nights erin te houden. Even weg zijn uit jullie vertrouwde omgeving is de prikkel die jullie misschien nodig hebben.

2. Jullie doen weinig moeite om goede seks met elkaar te hebben

Eén van de manieren waarop je als stel aan elkaar laat merken dat je van elkaar houdt, is seks. Hoe goed of slecht je seksleven is, is vaak een graadmeter voor hoe je relatie ervoor staat. Als je seksleven nog geen voldoende waard is raden we je aan om samen weer flink aan de bak te gaan. Seks moet absoluut niet als een verplichting voelen, maar juist iets wat jullie allebei fijn vinden.

3. Jullie communiceren onvoldoende met elkaar

Het is zo’n cliché, maar dat geeft wel aan hoe belangrijk het is. Communiceren. Je relatie heeft kans van slagen als je leert om goed met elkaar te communiceren en uit te spreken wat goed en slecht gaat. Hebben jullie überhaupt al besproken dat de relatie achteruit gaat? Of dat één van jullie niet gelukkig is? Práát met elkaar, luister naar elkaar en probeer er iets aan te doen.

4. Jullie zijn gestopt met ruzie maken

Dit is een gekke, maar zijn jullie compleet gestopt met ruzie maken? Dat klinkt dan misschien als iets wat goed is, maar het komt vrij weinig voor in relaties. Heb je wel door wat er dwarszit bij je partner? Durven jullie wel eerlijk te zijn over de zaken waar jullie het over oneens zijn?

5. Jullie vertrouwen elkaar niet

Je hoeft echt niet van elkaar te weten wat je iedere minuut van de dag doet, maar het is wel prettig om op de hoogte te zijn. Vertrouwen is één van de basisingrediënten van een goede relatie. Als het vertrouwen in elkaar ontbreekt, ontbreekt het vertrouwen in de relatie ook. Je wil er op kunnen vertrouwen dat jullie trouw zijn en voor elkaar klaarstaan.

6. Jullie maken geen toekomstplannen

Heb je er moeite mee om een vakantie te plannen voor over zes maanden? Zie je het niet per se zitten om samen een huis te kopen? Aan gezinsuitbreiding te denken? Dit zijn allemaal signalen die vertellen dat het slecht gaat met je relatie. Wanneer je jaren samen bent en iets wil opbouwen samen, denk je namelijk wel over deze zaken na.

7. Jullie hebben elkaar niet zoveel meer te vertellen

Ja, je kent elkaar inmiddels door en door. Je weet precies wat je vriend(in) voelt door enkel naar hem of haar te kijken. En toch heb je het idee dat je elkaar niet zoveel meer te vertellen hebt. Herkenbaar? Dan is het tijd voor een goed gesprek.

Meer lezen over relaties?