Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Love & Seks 18 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Eerste hulp bij het uitmaken van de relatie met de persoon waar je nog van houdt

Soms ontstaan er relaties waarin je smoorverliefd bent maar na een tijdje merkt dat de relatie niet werkt. Bijvoorbeeld afstand, verschillende doelen in het leven of te veel ruzies. Er zit niets anders op dan de relatie verbreken, maar hoe in hemelsnaam?

Als je van iemand houdt wil je niets liever bij die persoon zijn. Maar als het samenzijn uiteindelijk meer slecht dan goed doet weet je dat de relatie het niet gaat overleven.

Relatie uitmaken met lover waar je nog van houdt

Een relatie uitmaken is nooit leuk. Maar het is helemaal zwaar als je het moet uitmaken met iemand waar je nog heel veel van houdt. Hoe bescherm je jezelf en hem/haar voor nog meer leed?

Regel 1: vertel waarom jíj niet verder kunt in de relatie

Het uitmaken van een relatie is voor beide partijen enorm pijnlijk. Maar als jij de relatie niet meer ziet zitten is het oneerlijk om verder te gaan. De reden waarom je het uitmaakt is jóuw gevoel, hou het dus ook bij jezelf. Ga niet wijzen naar hem/haar met verwijten. Zeg bijvoorbeeld eerder: ‘voor mij is de afstand tussen ons te groot om onze relatie voort te zetten’ in plaats van ‘de afstand ís te groot om de relatie voort te zetten’. Zou spreek je voor jezelf in plaats van voor jullie. Hiermee voorkom je een discussie over iets waar jij al lang over uit bent: het uitmaken van de relatie.

Regel 2: Afstand is wat je nodig hebt

Niets verleidelijker dan na een paar weken toch weer contact te zoeken met je ex. Doe dit niet. Dit is allemaal maar verwarrend voor de gedumpte persoon én voor jezelf. In bed met elkaar duiken is helemaal een slecht idee. Voordat je het weet voel je je weer emotioneel verbonden. Het is ook verstandig om even tijd voor jezelf te nemen en dus niet te vluchten in een volgend liefdesproject. Neem de tijd om bijvoorbeeld dingen op te pakken die je altijd al wilde doen. Bijvoorbeeld: sporten, een creatieve cursus of wat dacht je van een reis in je uppie? Wedden dat deze afleiding je door de break up helpt?

Regel 3: Wees duidelijk naar je omgeving

Het kan zomaar zo zijn dat je niet echt zin hebt om te vertellen hoe het zit aan iedereen. Hoeft ook niet. Maar het is wel slim om het te delen met je familie en een paar vrienden of vriendinnen. Hierdoor kunnen zij je ook behoeden als je wél een zwak moment hebt. Ook staan ze klaar als je even afleiding nodig hebt én kunnen ze je advies geven. Want hoe goed je het ook allemaal zelf weet, het is fijn om het ook van een ander te horen.

Regel 4: herinner jezelf aan waarom het uitmaken van de relatie onvermijdelijk was

Begin je na een paar maanden toch weer te twijfelen? Bedenk je dan waarom jullie relatie geen kans van slagen had. Is de situatie nog steeds zo? Bijvoorbeeld: je ex lover was alleen maar aan en feesten en dit paste niet bij jou levensstijl. Is dit nog steeds zo? Dan weet je dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Merk je dat er dingen veranderen en er misschien toch nog een kans is? Volg dan je hart en wees gerust: échte liefde komt altijd terug.

Meer over relaties:

Elitedaily.nl