Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty en Style 13 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Dít is hoe je ochtend- en avond skincare-routine eruit moet zien (en waarom die verschillen)

Gebruik je dezelfde moisturiser of micellair water in de ochtend en avond? Dan is dit artikel voor jou. First things first: je bent absoluut niet de enige. Sterker nog, de meeste mensen gebruiken dezelfde skincare-routine in de ochtend als in de avond, maar dat is dus precies waar het mis gaat.

Je ochtendroutine zou niet hetzelfde moeten zijn als je avondroutine. Why? Dat leggen we je maar al te graag uit.

Ochtendroutine vs. avondroutine: waarom je skincare-routine verschilt

Eigenlijk is het heel simpel: overdag draait alles om de bescherming van je huid, ‘s avonds heeft je huid juist alle tijd om huidproblemen aan te pakken en je huid te boosten. Voor die doeleinden zijn andere producten nodig.

En tuurlijk, je skincare-routine is altijd gebaseerd op jouw huidtype, maar als je op zoek bent naar basic ochtend- en avondroutines, ben je hier aan het juiste adres. Kijk maar eens naar de volgende voorbeeld ochtendroutine en voorbeeld avondroutine, je zal zien dat het enorm verschilt. De volgende skincare-routine(s) zijn een prima startpunt.

Good to know: mocht je last hebben van huidproblemen zoals acne of rosacea, is het verstandig om met een dermatoloog te praten.

Ochtendroutine: zo ziet je skincare-routine er ‘s ochtends uit

Zoals we al eerder zeiden, draait je skincare-routine in de ochtend om de bescherming van je huid. Je start de dag met een goede reiniging. Wel zo fijn, en er is geen lekkerder gevoel dan ‘s ochtends je gezicht schoonmaken met een frisse reiniging.

1. Cleansing oil

Met een cleansing oil kan je voorzichtig alle onzuiverheden  – én niet te vergeten productophoping – weg te halen.

Bobbi Brown soothing cleansing oil – € 9,26
La Mer reinigingsolie – €95,80

2. Tonic

Nadat je je gezicht hebt gereinigd, is het tijd voor een gezichtstonic. Deze gebruik je om je huid te kalmeren en eventule roodheid te verminderen. Ingrediënten als komkommer en kamille doen het altijd goed.

Biosource 24H Hydrating & Softening Toner – €22,85
Radiance Tonic Lotion Tonic – €7,34
ZARQA Clear Skin Tonic – €10,18

3. Hydratatie

Vervolgens is de volgende stap in de skincare-routine van de ochtend om je huid te hydrateren. Hydratatie is key voor een mooie en glanzende huid. Omdat je ‘s ochtends er zo’n acht uur op heb zitten zonder drinkwater, is het verstandig om toners, serums en vochtinbrengende crèmes op waterbasis te kiezen voor je ochtendroutine.

Ingrediënten als natriumhyaluronaat, glycerine en hyaluronzuur binden en houden vocht vast, waardoor je huid optimaal wordt gehydrateerd.

4. Oogcrème

Een product die je in je ochtendroutine moet toevoegen, maar die ook in je avondroutine te pas komt, is een goede oogrème. Afhankelijk van het resultaat dat je wil, kan je kijken naar verschillende formules en texturen. Gratis tip van ons, voor jou: bewaar je oogcrème in de koelkast, zodat het ‘s ochtends zorgt voor de perfecte verfrissende en hydraterende beurt voor je huid.

KORA Noni Radiant Eye Oil – €38,37
The Ordinary Caffeine Solution 5% + EGCG Oogverzorging – €7,50

5. Never forget SPF

Als er één ding is wat never mag ontbreken in je skincare-routine in de ochten, is het wel een SPF. Jawel, óók in de winter, óók als je binnen zit in de zomer. Het is zo belangrijk om je huid te beschermen met SPF. Voor een goede SPF is het natuurlijk belangrijk dat het een goede UVA/UVB-bescherming biedt, daarnaast kan je ook nog kijken naar hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur.

Avondroutine: je skincare voor de avond

Waar je huid beschermen overdag een rol speelt, is het ‘s avonds belangrijk om de tijd die je slaapt, te gebruiken voor herstel. Deze stappen mogen in ieder geval niet ontbreken in je avondroutine.

1. Oogcrème

Zoals we al zeiden kan je oogcrème in zowel je ochtendroutine als avondroutine meenemen. Toch is het goed om te weten dat oogcrème echt even tijd nodig heeft om te settelen. Als je het in de ochtend gebruikt, en daarna andere producten on top smeert, neemt je huid de andere producten automatisch minder goed op. Oogcrème in je avondroutine meenemen, is dus misschien wat handiger.

Florence by Mills Swimming Under The Eyes Gel Pads – €39,99

2. Facial oil

Facial oils zijn op zichzelf niet heel hydraterend, maar als je het als laatste toevoegt aan je skincare-routine in de avond, zal de doeltreffendheid van alle andere producten worden verhoogd. Het belangrijkste is om een facial oil echt als allerlaatste aan te brengen.

e.l.f. All The Feels gezichtsolie – €13,00

3. Lippen

Lippenbalsems zijn onmisbaar in je avondroutine en essentieel als je niet wil wakker worden met droge lippen. Ingrediënten als bijenwas of aloë vera zorgen voor kalmering en maken je lippen gegarandeerd glad.