Demi Rutten
Demi Rutten Life 14 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Aiii… dit is wat slapenloosheid echt met je lichaam doet

Iedereen weet dat een goede nachtrust superbelangrijk is. Het zorgt voor een gezond lichaam en genoeg energie om een productieve dag te hebben. Toch is goed slapen niet altijd vanzelfsprekend (bijvoorbeeld door de hitte), maar je hebt ook mensen die last hebben van langdurige slapenloosheid. Wat doet dit met je lichaam? Wij vertellen het je.

Last van langdurige slapenloosheid? Ga dan even naar de huisarts.

Dit doet slapenloosheid met je lichaam

Heb jij ook weleens van die nachten dat je ieder uur op de klok voorbij ziet komen, en zodra je een beetje in slaap valt de vogeltjes al aan het fluiten zijn? We snappen hoe frustrerend dat is, trust us.

Er zijn ook mensen die dit probleem bijna elke nacht hebben, en die altijd slecht slapen. Die mensen hebben last van Insomnia, oftewel langdurige slapenloosheid. Dit heeft meer effecten op je lichaam dan je denkt.

Mentaal en fysiek

Slapenloosheid wordt vaak gelinkt aan mentale problemen zoals depressie of een angststoornis. Maar er zijn dus ook lichamelijke problemen die je kunt krijgen door slecht slapen. Zo vergroot het de kans op obesitas, Diabetes type 2 en Alzheimer/dementie.

Het kan ook zorgen voor een verslechterde gezondheid van je bloedvaten, wat weer kan leiden tot een hoge bloeddruk of bloedpropjes, en uiteindelijk tot hart- en vaatziektes.

Tijdelijke slapenloosheid vs. insomnia

Er zit natuurlijk een verschil tussen een paar nachten slecht slapen en langdurige slapenloosheid. Als je een nacht slecht slaapt, heb je de volgende dag minder energie, maar kun je nog wel je normale activiteiten doen. Als je meer dan 3 nachten weinig slaapt, begin je te merken dat je je futloos voelt en word je chagrijnig/snel geïrriteerd. Ook kun je hoofdpijn krijgen en wordt je geheugen slechter.

Hoewel dit nog niet heel ernstig is, kan slecht slapen op de lange termijn dus ook voor lichamelijke klachten zorgen. En je hebt hier sneller last van dan je denkt, want door Social Media etc. slapen veel mensen minder dan 7 uur per nacht.

Lees ook: Meer dan welkom: 6 tips om lekker te slapen nu het zo warm is