Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 11 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom een slechte relatie je juist eenzaam en intens droevig kan maken

Wat als je het slechtste in elkaar naar boven haalt? Als je niet zonder iemand kan, maar ook niet met je lover? Wat als je van hem of haar houdt, maar niet meer weet of dat genoeg is voor een relatie? Wat als je je eenzamer voelt als jullie samen zijn, dan wanneer je alleen bent?

Liefde gaat niet vanzelf. En het gras is niet altijd groener. Dat weet je. Net zoals dat romantiek bij andere stelletjes, op Instagram, zo schattig lijkt, terwijl het in de praktijk misschien veel minder zoetsappig is.

Waarom een slechte relatie niet goed voor je is

Dat jullie relatie niet zo is als dat het lijkt, knaagt aan je. Want het enige wat jullie lijken te doen is het oneens zijn met elkaar. En je schippert heen en weer tussen zeggen wat je echt vindt en proberen om je partner blij te maken. Want als je lover blij is, dan ben jij blij. En als hij/zij chagrijnig is, dan is alles wat jij doet verkeerd.

Jullie zijn geen team, maar tegenstanders

Jij ergert je aan je partner en zo geldt het ook andersom. Het lijkt of jullie niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren, maar dat alles een strijd is. Liefde is geen wedstrijd, maar toch willen jullie winnen. Van elkaar.

Jullie zijn geen team, maar tegenstanders. Iedere dag begin je vol goede moed en liefde. En iedere dag eindigt in een gevecht. Je probeert rustig te blijven, je probeert het goed te doen, oh je doet zo hard je best, maar er is altijd een moment waarop je je zelfbeheersing verliest. En jullie tegen elkaar uitvallen.

Je partner heeft je laten zien wat liefde was

Je kunt je een leven zonder je liefje niet voorstellen. Want ondanks alles, is het wel diegene die altijd voor je klaar staat. Je lover heeft je laten zien wat liefde was. Ooit was het werkelijk onbezonnen, maar die tijd lijkt voorbij. En je hebt geen idee hoe liefde anders zou kunnen zijn.

Bij ‘eenzaamheid’ denken mensen aan singles, maar jij weet dat je je ook alleen kan voelen als je in een relatie zit. Je voelt je onbegrepen door je partner en juist daarom kan het pijn doen om in deze relatie te blijven zitten.

Het enige dat je weet is dat je niet zo kunt doorgaan. Want als je niets doet, verandert er niets

Je bent jaloers op andere stelletjes. En ze maken je misselijk tegelijkertijd. Je dacht dat het naïef was om te denken dat liefde ook kan bestaan zonder problemen, maar zij lijken het tegendeel te bewijzen en dat maakt je zo intens droevig.

Daarom weet je ergens wel dat je zo niet kunt doorgaan. Je wil niet opgeven en je bent bang om alleen te zijn, maar je weet dat dít je ook niet gelukkig maakt. Het hebben van een relatie is niet het hoogst haalbare in het leven. Gelukkig zijn met wie je zelf bent en met de mensen om je heen, waar je van houdt, is dat wel.

Je weet dat er relaties zijn waarin je het beste in elkaar naar boven haalt

Eén beslissing kan je leven veranderen. Je weet niet hoe het gaat uitpakken, dat weet je nooit. Maar je weet wel dat er relaties bestaan die voelen als een lome zomerdag. Die harmonieus zijn. Waar de enige spanning tussen de lakens is.

Je weet dat er relaties zijn waarin je elkaar verder helpt. En waardoor je een beter versie van jezelf wil zijn, in plaats van de slechtste versie.

Je weet niet wat er op je wacht als je een keuze maakt. Je weet nooit wat er op je wacht in het leven. Behalve als je doorgaat zoals nu. Want als je niets doet, verandert er ook niets…

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: