Redactie
Redactie Food 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Perfect voor de Sint: smeuïge pepernotentaart met chocolade en olijfolie

De Sint is in het land en dat betekent dat het feestdagenseizoen officieel is begonnen. Er is geen betere manier om dit te vieren dan met een pepernotentaart. Wij maken een smeuïge chocoladecake van olijfolie met een krokante korst van pepernoten. Met maar een paar makkelijke stappen zet je snel een toch wel héél indrukwekkend taartje op tafel.

Ooit al eens een cake met olijfolie gemaakt in plaats van boter? Geloof ons, na het proeven van deze pepernotentaart wil je niets anders meer. De olijfolie maakt de chocoladecake niet alleen lekker smeuïg, maar ook nog ‘ns makkelijk om te maken. Droge en natte ingrediënten apart mixen, bij elkaar gooien en de oven in. Ja echt, zo simpel is het.

Zo maak je de pepernotentaart

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Maal de pepernoten fijn in een keukenmachine. Voeg de gesmolten boter, suiker en zout toe aan het pepernotenkruim en mix goed. Smeer de taartvorm in met olijfolie. Schik het pepernotendeeg in de taartvorm. Druk stevig en gelijkmatig aan met een lepel. Zet de taartbodem voor 15 minuten in de oven. Haal de pepernotenkorst uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden (de rest van de pepernotentaart wordt gebakken op een lagere temperatuur).

Meng de cacao, suiker en zout met een garde in een kom en zet opzij. In een andere kom mengen we de natte ingrediënten. Voeg hiervoor de olijfolie, melk, eieren en vanille-extract toe aan de kom en tot meng een geheel. Voeg het cacaomengsel bij de olie en meng goed met een garde. Tot slot mag het zelfrijzend bakmeel erbij. Meng dit voorzichtig met een spatel tot een glad beslag.

Giet het beslag in de taartbodem en bak in 40 minuten gaar (of tot een satéprikker zonder kruimel uit de cake komt).

Laat de cake minimaal 10 minuten afkoelen. Snijd de cake rondom los van de vorm met een mes voordat je ‘m verwijdert uit de springvorm.

Bestrooi de smeuïge pepernotentaart met cacaopoeder en decoreer verder met pepernoten.

Bron: Culy

Meer Sinterklaasrecepten: