Emma Toussain
Emma Toussain Mentale Gezondheid 22 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tips om social media op een gezonde manier te gebruiken

Social media zorgt ervoor dat ons brein kleine beetjes dopamine aanmaakt. Een nieuwe like of reactie werkt verslavend en maakt het moeilijk om je telefoon weg te leggen. Het nadeel hiervan is dat we onszelf kunnen verliezen in andermans meningen of onzeker kunnen worden van de mooiste foto’s. Het fijne gevoel wat je in eerste instantie krijgt wordt dan al snel omgezet iets naar negatiefs. Hoe kun je ervoor zorgen dat je social media kan blijven gebruiken op een gezonde manier?

We geven je 5 tips.

Social media-verslaving

Pshycholoog Courtney Tracy vertelt aan Popsugar UK hoe we het beste op een gezonde manier gebruik kunnen maken van onze social mediakanalen. Heel veel mensen hebben al een kleine verslaving te pakken, maar hier kun je zelf iets mee.

Tip 1: Wat zie ziet op social media is niet altijd wat je krijgt

Probeer bij elke foto die je ziet te bedenken dat mensen vaak de beste foto uit een reeks gebruiken, dat er nog een filter overheen zit of dat er zelfs gebruik gemaakt wordt van photoshop om hier en daar een pukkeltje weg te halen. Zie je je omgeving in de nieuwste, duurste kleding? Kijk er niet raar van op als dit, na de foto gemaakt te hebben, gewoon terug gestuurd of verkocht wordt. Mensen doen de gekste dingen om hun leven mooier te laten lijken.

Tip 2: Je hoeft niet van alles een foto te maken. Geniet van het moment!

Je hersenen vinden het fijn om herinneringen te maken en als je niet bezig bent om alles vast te leggen, is het makkelijker om deze herinnering te onthouden. Probeer om je leven te ervaren in het echt en niet via je scherm. Deze foto’s of video’s kijk je hooguit een paar keer terug, maar heldere herinneringen blijven voor altijd.

Het helpt om af en toe je telefoon thuis te laten zodat je meer in het moment kunt leven. Dit kan als je naar de bioscoop gaat, als je de hond uitlaat, als je een boek leest of als je met vrienden gaat afspreken.

Tip 3: Zet je social media-notificaties uit

Als je geneigd bent om elke keer je telefoon te pakken als er een notificatie verschijnt, is het misschien verstandig om deze meldingen uit te zetten. Het zal je helpen om minder vaak je telefoon te pakken. Je zult wel even moeten afkicken want het controleren of je nieuwe meldingen hebt is ook onderdeel van het proces.

Tip 4: Ontvolg accounts waar je ongelukkig van wordt

Volg jij veel fitte meiden? Influencers met de mooiste reizen, nieuwste kleding en prachtig haar? Als je ongelukkig wordt van de content die je ziet is het slim om deze mensen te ontvolgen. Je wordt er zelf alleen maar beter van als je je niet meer vergelijkt met anderen.

Tip 5: Zet een timer voor Instagram/TikTok/Facebook

Op de meeste telefoons kun je zien wat je schermtijd per app is. Ook kun je een tijdslot instellen per social media-app. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen dat je per dag maar 1 uur maximaal op Instagram mag doorbrengen. Als dit uur voorbij is kan je de app ook niet meer openen. Natuurlijk kun je via een omweg dit slot uitzetten, maar het is de bedoeling dat je je geest gaat trainen en luistert naar het slot.

Oh jee! Per ongeluk een Instagram-foto geliket? Dit is de oplossing