Emma Toussain
Emma Toussain Life 8 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Handig stappenplan: hoe maak je vrienden in een nieuwe stad?

Verhuizen naar een andere stad kan best wel eng zijn, helemaal als je het alleen doet. Ben je begonnen met studeren of ben je juist verhuisd voor een nieuwe baan? Hartstikke gaaf, maar het kan in het begin best wat eenzaam zijn. Ook is de pandemie natuurlijk niet heel erg handig bij het maken van nieuwe vrienden. Hoe kan je ervoor zorgen dat je tóch nieuwe connecties maakt waar je je prettig bij voelt?

Wij vertellen het je in ons stappenplan.

Vrienden maken

Verhuizen naar een andere stad is een spannend avontuur. Enerzijds ervaar je allemaal nieuwe dingen; restaurants, winkels, sportclubs, enzovoort. Ook laat je vaak familie en vrienden achter, waardoor je je in het begin vaak wat eenzaam kan voelen. Natuurlijk bestaat er zoiets als FaceTime, maar je hebt ook mensen nodig om die nieuwe ervaringen mee te delen.

Het is als volwassen mens vaak lastiger om nieuwe vrienden te maken. Als je naar de middelbare school gaat, naar de universiteit of je inschrijft bij een sportclub komen de vrienden vaak vanzelf. Natuurlijk vind je niet iedereen aardig, maar de mensen die je wél aardig vindt zie je dan ook bijna elke dag. Dit betekent dat de vriendschap makkelijk te onderhouden is.

Een volwassen leven

Als je ouder wordt moet je hier vaak meer moeite voor doen. Iedereen ontwikkelt een eigen leven, eigen interesses en bewandelt zijn of haar eigen pad.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je tóch nieuwe vrienden maakt, ook als je al wat ouder bent én naar een nieuwe stad verhuisd? Lees het in onze gids:

1. Denk goed na over de soort vriendschap je echt wíl hebben

Het is goed om na te denken over het soort vriendschap wat je graag wil aangaan. Zoek je iemand om af en toe een wijntje mee te drinken? Of zoek je iemand voor serieuze diepe gesprekken?

Natuurlijk duurt het even voordat je een stabiele vriendschap met iemand hebt opgebouwd. Maar je voelt al snel aan wat voor soort vriend(in) het is.

2. Zoek contact met gemeenschappelijke vrienden

Een makkelijke manier om aan nieuwe vrienden te komen is door contact te zoeken met mensen die je al kent. Als een kennis van jou in de stad woont waar jij heen verhuisd, schroom dan niet om contact op te nemen. Vaak helpt het als er een gemeenschappelijke kennis in het spel is.

3. Leer je buren kennen

Het kan ook erg leuk zijn om je buren goed te leren kennen. Ze wonen dichtbij (logisch), dus als er iets is kan je zo langslopen. Ook hebben buren vaak goede kennis van de wijk en kunnen ze goed opweg helpen.

4. Ga eens wat drinken met nieuwe collega’s

Ook al wordt er nog veel thuisgewerkt i.v.m Covid-19, kan het helpen om contact te zoeken met (nieuwe) collega’s. Deze mensen spreek je vaak elke dag en je weet nagenoeg wat er zich in hun leven afspeelt.

5. Schrijf je in voor een sportklas, kook-workshop of een boekenclub

Dit lijkt een open deur, omdat je door het deelnemen aan activiteiten mensen leert kennen. Maar hoe meer je hieraan deelneemt (dus niet 1 keer per maand naar de sportschool) hoe meer mensen je leert kennen en je deze regelmatig terugziet.

Als je het spannend vindt om mensen meteen in het echt te ontmoeten, kan je het ook eerst proberen via de apps zoals Bumble BFF. Dit kan je helpen om gelijk mensen te vinden met bij voorbeeld dezelfde interesses en hobby’s.

6. Sta open voor nieuwe ervaringen

Stap een beetje uit je comfortzone. Ga eens alleen naar een restaurant of een club. Als je je openstelt voor mensen zal je nog verrast zijn wie je aantrekt.

En bedenk maar: als het je lukt om nieuwe vrienden te maken, kan je alleen maar trots op jezelf zijn. Dit stappenplan helpt je misschien een beetje op weg.

Ben jij benieuwd hoe sterk de band tussen jou en je bestie is? Doe de quiz