Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 11 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Deze 12 dingen herken je als je lid bent van een studentenvereniging

Een brallende man in jasje-dasje is waar jij van je stoel van glijdt, op jouw CV een streepje voor en vestjes likken is jouw vak; oké misschien niet zo overdreven, maar het omschrijft stiekem toch wel een beetje het studentenleven bij een vereniging. Hier zijn de 12 kenmerken als je lid bent van een studentenvereniging.

1. Biertjes zijn goedkoop

En dat is maar goed ook, want je hebt al weinig te besteden. Als jij op straat wordt aangesproken door een straatverkoper voor een goed doel en hij vergelijkt het maandelijkse bedrag met twee biertjes, lach jij hem vierkant uit. Dat zijn er minstens vijf en nee: die kan je niet echt missen. Biertjes voor één euro is de moeite niet.

2. Vo voor de leden en hun vocabulaire

Ja, jouw vocabulaire is drastisch veranderd sinds dat jij je hebt ingeschreven bij zo’n fenomeen. Vo, hertje, zooien, brassen, dies, CoBo, indikken en KMT; voor buitenstaanders kan jij een heel gesprek voeren in geheimtaal.

3. Jouw VVV’tjes snappen er niets van

Jouw vrienden die geen lid zijn geworden, snappen niet waarom jij de borrel simpelweg niet kan afzeggen. Hoezo moét je daar staan?! Het is toch vrijwillig? Kan je toch wel afzeggen? Nope, niet mogelijk. Dat is jouw borrelavond en die is heilig. Volgens jouw vriendinnen ben je gehersenspoeld en ze zullen nooit willen begrijpen wat het nou écht leuk maakt. Maar je gaat de eeuwige strijd niet meer aan en laat hen denken wat ze willen. Jij bent lid en dat is mooi.

4. Jouw stem is mega schor

Je klinkt alsof jij de hele avond niets anders hebt gedaan dan de longen uit je lijf schreeuwen, non stop. Langzamerhand wordt jouw stem steeds mannelijker, maar hé het was gewoon een mooi feestje. Wist je trouwens dat mensen deze stem associëren met een sociaal persoon? Ja, want je moet met zoveel mensen praten dat je er gewoon schor van wordt.

5. Het weekend is om te rusten

Waar je vroeger uitkeek naar het weekend om te feesten, is het nu een rust periode. Je hebt deze twee dagen namelijk hard, heel hard, nodig om bij te komen van alle feestjes. Maandag borrel, dinsdag huisavond, woensdag borrel, donderdag feestje, vrijdag vrimibo; jij bent gesloopt eer dat het weekend begint.

6. Je hebt een gigantisch immuunsysteem

Nu is jouw studentenhuis al geen schone plek, maar wat dacht je van de sociëteit? Je denkt er maar niet te lang over na hoeveel mensen vóór jou al uit het glas gedronken hebben of wat er allemaal op jouw schoenen zit na een avond feest. Jouw immuunsysteem is on fire. Ziek zijn? Dat is voor de weak.

7. Rare gewoontes lijken normaal

Zo is het namelijk heel normaal dat mannen ineens aan elkaars jasje gaan trekken en elkaar op de grond gooien. Zo lang hun been maar niet hoger komt dan negentig graden is alles prima, toch? Een georganiseerd gevecht is het. Heel normaal.

8. Je kan uiteten voor raar lage prijzen

De mensa is hemels. Niet omdat het zo lekker is, maar omdat jij hier goedkoop kan eten. Oké, negen van de tien keer heb jij buikpijn nadat je in dit restaurant hebt gegeten, maar goed: het was goedkoop en je hoefde zelf niet te kopen.

9. De WBW is de uitvinding van de eeuw

Ja, waarop moeten jullie anders bijhouden wie er dit keer voor het AVG’tje had betaald, of de pasta rood of groen van vorige week had gekocht? Jullie koken voor ene heel weeshuis en gelukkig kan je met de Wie Betaalt Wat met een gerust hart bijhouden wie wanneer ergens voor heeft betaald. En ja, soms komt het ook wel eens voor dat je 48 euro in de min staat. Student.

10. Je hebt mega organisatie skills

Aangezien er geen betaalde krachten op een vereniging rondlopen, is het de bedoeling dat alles wordt georganiseerd door de leden zelf. Ben jij een echte commissie tijger, dan heb jij giga organisatie skills. Wellicht laat jij de commissies zelf zitten en ben je een vestjeslikker, maar hé: dat is ook een soort skill.

11. Overal heb je een ander liedje voor

Of het nu is met je huis, club, vereniging, commissie of verticaal: jullie hebben altijd een excuus om een mooi liedje te zingen. Het Io Vivat als het bestuur binnen komt of een afzeik liedje naar een ander coridaal: het kan allemaal. Oh, en het liefst op een makkelijk kinderliedje geschreven, zoals ‘Op een grote paddenstoel’.

12. Strepen is oké

Staat er iemand in de zaal te regelen of ben je gewoon klaar met die zingende groep aan de andere kant van de zaal? Dan streep je jouw biertje die kant op. Kost toch maar één euro en het is gewoon mega irritant als iemand zich zo gedraagt.

Alle gekheid op een stokje: het is gewoon prachtig om zo’n grote vriendengroep te hebben. En nee: je betaalt niet voor je vrienden. Je betaalt om lid te zijn, net zoals bij een sportschool. Het is maar hoe je het bekijkt. Vo!

Dit ijs heb jij minstens 3 keer per week nodig: Té gek! Dit ijs is speciaal ontwikkeld om je van je kater af te helpen