Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Life 27 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Aha! Dus hierom is de stem van de ‘text-to-speech’ optie op TikTok veranderd

We hebben er even op moeten wachten, maar de ‘text-to-speech’ optie op TikTok is eindelijk beschikbaar in Nederland. Wel met een omweg en alleen in het Engels, maar we kunnen er eindelijk gebruik van maken. Leuk en aardig, maar we zien ineens allemaal filmpjes op de populaire app voorbij komen waarbij de stem is veranderd.

Hoe zit dat?

Andere stem ‘text-to-speech’ op TikTok

De ‘text-to-speech’ feature op TikTok is misschien wel een van de meest gebruikte opties op de app. Met een stem – die voorheen bijna als een robot klonk – alles laten zeggen wat je wil, op TikTok werd er veel gebruik van gemaakt met hilarische resultaten. De laatste tijd was er echter iets aan de hand met die stem..

De stem was namelijk uit het niets veranderd. Van een bijna computerachtige stem naar een wel hele enthousiaste voice over. Steeds meet TikTok-gebruikers konden de oude stem niet meer gebruiken en vroegen zich af waarom deze verandering ineens plaatsvond. Wat bleek nou? De originele stem had nooit goedkeuring gegeven!

Met deze TikTok-hack knip je binnen één minuut een shaggy mullet

Aanklacht

De ‘oude’ stem is weg, omdat de stemactrice nooit toestemming had gegeven aan de app voor het gebruik van haar stem. Het is de stem van SIRI, aka de Canadese stemactrice Beverly Standing. Omdat ze nooit toestemming had gegeven, is ze naar de rechter gestapt.

Oeps: volgens Tiktok hebben we allemaal het verkeerde sterrenbeeld

Naast het feit dat het natuurlijk niet meer dan normaal is om toestemming te vragen (én er betaald voor te krijgen als het je baan is), maakte ze zich zorgen om haar klanten. Normaal gesproken spreekt ze namelijk reclamevideo’s in. Op TikTok konden mensen haar alles maar laten zeggen, waardoor ze het gevoel had dat het klanten wel eens kon afschrikken.

@notyourbubbe

I’m afraid to update the app tho #ConjuringHorror #TeamUSATryout #texttospeech

♬ Castaways – The Backyardigans

De nieuwe stem

Er staan inmiddels al genoeg filmpjes met de nieuwe stem van de text-to-speech feature op TikTok, voornamelijk van gebruikers die na een update de oude stem niet terug kunnen vinden. Alhoewel, aan de nieuwe stem valt ook iets op. Het lijkt er namelijk op dat die stem ook een bekende is. Namelijk van de app Grammarly.

@lisascreativecloset

WHAT IS THIS MISERY #texttospeech#newtexttospeechthing#newtexttospeech#tiktokupdate#update#castaways

♬ Castaways – The Backyardigans

@hoidoyouthink

I can’t believe this is my first ever public tiktok…. #texttospeech #newtexttospeech

♬ Steven Universe – L.Dre