Steffi Rijnders
Steffi Rijnders Reizen 11 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Ga jij alleen backpacken? Lees deze handige tips voordat je op reis gaat

Backpacken, een droom van velen of misschien juist helemaal niet. Maar één ding is zeker, dit is een ervaring om nooit te vergeten. Omdat het als vrouw alleen best spannend kan zijn om te gaan reizen helpen wij jou een handje op weg. Want ook jij moet je veilig kunnen voelen om de wereld te ontdekken.

Voordat je gaat backpacken is het aan te raden om je in te lezen in de cultuur en de verschillende normen en waarden van een land. Zo weet je alvast wat je kunt verwachten. Daarnaast is het altijd goed om aan familie en vrienden te laten weten waar je bent en waar je naartoe gaat. Natuurlijk moet je net als thuis ook altijd blijven luisteren naar je eigen intuïtie. Als iets je geen goed gevoel geeft, zoek dan naar een andere manier. Maar maak je ook niet te veel druk en geniet vooral van je vakantie en alles wat je tegenkomt.

Een veilige en vrouwvriendelijke bestemming

Je backpackavontuur begint met het bepalen van landen en plaatsen die je graag wilt zien. Niets is fijner dan weten dat je naar een veilig land toe gaat. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je familie is dit een geruststelling. Kijk daarom voordat je op reis gaat of jouw bestemming veilig en vrouwvriendelijk is. Bekijk het reisadvies en doe onderzoek naar de politieke en economische situatie van het land. Niet onbelangrijk: de vrouwenrechten in het land en de bereidheid of jij je daarop wilt aanpassen. In Islamitsche landen is het bijvoorbeeld niet handig om in je korte spijkerbroekje door de stad te gaan lopen.x

Wanderlust: backpacken op het prachtige eiland Sri Lanka

 

Een goede voorbereiding is de key

Je kan nooit té goed voorbereid zijn. Daarbij kan je met voorbereiden veel problemen voorkomen. Kijk daarom altijd vooraf of je een visum nodig hebt voor een land. Zonder geldig visum kan je namelijk zomaar gearresteerd worden. Ook het bij je dragen van reisdocumenten zoals jouw paspoort, tickets en boekingen zijn documenten die je niet kwijt wil raken. Bewaar deze daarom goed in je mail of cloud. Let goed op, want in sommige landen is het verplicht om altijd een geldig legitimatiebewijs te kunnen laten zien. Check daarom goed of jij je paspoort op zak moet hebben of dat je die tijdens een avondje stappen ook wel in het hostel kan laten liggen. Daarnaast eisen sommige landen dat uw reisdocument nog een bepaalde periode geldig is, bijvoorbeeld zes maanden. Tot slot kan een lijstje van de belangrijke telefoon- en rekeningnummers ook nog weleens goed van pas komen.

Saai maar handig: een goede reisverzekering

Het is verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Met een goede verzekering is jouw bagage verzekerd en worden de zorgkosten of kosten van een ongeluk gedekt. Mocht jij op reis veel extreme sporten gaan uitoefenen let dan even op bij het afsluiten van een verzekering. Vaak worden sporten zoals surfen, duiken en raften niet gedekt.

Bagage

Iets dat natuurlijk niet kan ontbreken is bagage. Maar neem zeker niet te veel mee, want een te zware of overvolle backpack is echt niet ideaal. Neem dus lichte kleding mee dat gemakkelijk te combineren is. Zorg ook dat je jouw backpack op een praktische manier inpakt, zodat als je iets zoekt je het er gelijk uit kan halen en niet heel je tas hoeft om te gooien. Draag daarnaast je waardevolle spullen altijd aan de voorkant van je lichaam in bijvoorbeeld een fanny pack. Vergeet daarnaast niet om bedekkende kleding mee te nemen voor bijvoorbeeld tempels. Ook is het aan te raden om een verdeelstekker mee te nemen zodat je overal je telefoon kan opladen. Een slot komt ook vaak van pas om je spullen veilig op te kunnen bergen in hostels.

Nog meer veiligheid…

Als je naar je volgende bestemming gaat met een taxi, let dan goed op of dit een legale taxi is met een meter. Als je het openbaar vervoer gebruikt in een land met een groot verschil tussen man en vrouw, neem dan altijd plaats naast een vrouw.  Ga ook nooit in een lege bus of treincoupé zitten. Daarnaast is je slaapruimte iets om goed op te letten. Als je in een slaapzaal slaapt, kies dan voor het bovenste bed, zo heb je altijd goed overzicht.  Tot slot, weet wat je moet doen als er iets gebeurt. Zorg dat je weet hoe je de politie en een ziekenhuis kunt bereiken. Leg bewijs ook altijd vast op foto of video en doe aangifte.

Het zijn een aantal voorzorgsmaatregelen maar zo ga jij zekerweten goed voorbereid op reis. En de beste tip niet te vergeten: geniet ervan!

Tijd voor een welverdiende vakantie? Australië biedt backpackers gratis visum aan