Shanice Zoeteweij
Shanice Zoeteweij Beauty en Style 22 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe gebruik je nu precies een toner? De do’s en dont’s op een rij

Je bent heus niet de enige als je niet precies weet hoe een toner precies werkt, of wat het precies doet. Daarom hier een handige lijstje met alle do’s en dont’s.

Wat is een toner precies?

Een toner is vaak een waterachtig product dat je op een watje doet of op je gezicht kunt sprayen na het reinigen. Vroeger stonden toners vooral bekend als een extra stap in de reiniging die vuil verwijderden, maar ook de huid heel erg uit konden drogen. Daarom werd het vaak door mensen gebruikt die last van een vette huid of acne hadden.

Tegenwoordig is dat gelukkig verleden tijd. Ze kunnen juist heel hydraterend zijn en er zijn juist ook toners speciaal voor de gevoelige huid. Heb je een droge huid zoek er dan in ieder geval één zonder alcohol.

Waar is een toner voor bedoeld?

Naast dat een toner dus kan hydrateren en vaak de laatste restjes van je reinigingsproducten verwijdert, is de functie vooral om je pH-waarde in balans te brengen. De natuurlijke pH-waarde van je huid is op z’n best rond de 5,5. Dan straalt de huid en heeft ‘ie vaak een mooie glow. De normale pH is 7, dus de huid is lichtzuur. Hij wordt zuurder als er meer talg wordt aangemaakt. Daarom zijn de meeste reinigers alkalisch (boven de 7). Dat droogt de huid uit. Een toner brengt je huid weer terug naar een 5.5.

Daarnaast prept een toner je huid ook voor de skincare die je daarna gaat gebruiken. Vergelijk het een beetje met een spons: een droge spons neemt geen schoonmaakmiddel op. Een natte spons daarentegen wel. Breng dus eerst een toner aan zodat jouw verzorging beter werkt.

Hoe gebruik je een toner?

Zoals we eerder al zeiden kun je het op een wattenschijfje doen of je gezicht sprayen. Ook kun je het gewoon op je gezicht deppen. Dit ligt helemaal aan jou. Als je het gebruikt om je restjes oil cleanser te verwijderen bijvoorbeeld, dan kun je het best een doekje of wattenschijfje gebruiken anders dan blijven de restjes op je gezicht zitten.

Hier vind je de fijnste toners op een rij.

Lees ook: