Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 5 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Lange relatie? Deze 7 dingen vraagt iedereen zich af en zijn hartstikke normaal

In de eerste fase van je relatie is alles leuk en wil je het liefst 24/7 samen zijn. Maar na een paar jaar ga je nadenken over dingen als ‘waar is de passie?’ en ‘wil ik dit voor altijd’.

7 dingen die iedereen zich afvraagt in een lange relatie

Iedereen vraagt zich deze dingen wel eens af als je al een tijd een relatie hebt. Maak je niet meteen zorgen. Je bent heel normaal.

1. Wil ik dit voor de rest van mijn leven?

Zodra je gaat nadenken over termen als ‘voor altijd’ of ‘voor de rest van mijn leven’, kun je het best wel benauwd krijgen. Dit komt omdat je het je niet goed kunt voorstellen wat dit betekent.

Draai de vraag eens om. En vraag jezelf af: wil ik zonder hem of haar de rest van mijn leven? Die vraag helpt je misschien verder.

2. Is dit de liefde van mijn leven of hebben we het gewoon gezellig?

Dit is een interessant punt. Want door romantische films, sprookjes en chicklits heb je het idee gekregen dat de liefde altijd groots en meeslepend moet zijn. Dat het altijd passievol is en dat als jullie elkaar hebben gevonden jullie dan nog ‘lang en gelukkig leven’.

Terwijl het feit is dat de meeste relaties gewoon voortkabbelen. In de verliefdheidsfase is het spannend, maar na een tijdje neemt die enorme passie nou eenmaal af. En dat roept vragen op als: wat is eigenlijk het verschil tussen de liefde en gewoon aan iemand gehecht zijn, vriendschap-plus?

En: heeft het zin om bij iemand weg te gaan, omdat die heftige passie van het begin er niet meer is? Want zal iedere relatie na een aantal jaar niet zo worden? Hier zul je voor jezelf antwoorden op moeten bedenken.

3. Wat is eigenlijk het verschil tussen ‘de liefde van je leven’ en ‘het gewoon gezellig hebben samen’?

Til niet zo zwaar aan deze vragen. Tuurlijk, sommige stellen gaan na jaren uit elkaar omdat ze ineens dachten dat ze toch niet elkaars soulmate waren. Maar in feite gaat het erom dat je graag bij iemand bent. En op die vraag weet je het antwoord waarschijnlijk wel.

4. Ben ik een slecht persoon als ik over iemand anders fantaseer?

Laten we maar meteen antwoord geven: nee, het is normaal dat je gedachten af en toe afdwalen naar anderen. Of het nou je collega is of iemand van de Starbucks, je bent maar een mens.

Maar, side note, als je echt overgaat tot actie bij je crush, is dat natuurlijk geen goed teken. En behalve fysiek een grens over gaan, kun je natuurlijk ook emotioneel vreemdgaan.

5. Is dit de enige persoon waar ik seks mee ga hebben voor de rest van mijn leven?

En zo ja, vind ik dat dan erg? Als de seks tussen jullie goed is, is dit waarschijnlijk precies wat je wil. Maar het kan je ook een benauwend gevoel geven.

Denk in ieder geval niet dat dit rare gedachten zijn, want iedereen in een relatie denkt wel eens over dit onderwerp na. Maak je hier niet te druk over. En gelukkig zijn er genoeg manier om je seksleven spannend te houden.

6. Wil ik kinderen met hem/haar?

En is je lover een goede ouder voor jullie kinderen. Dit is natuurlijk een serieus vraagstuk om over na te denken. Het is zelfs een noodzakelijke vraag, als je kinderen wil in de toekomst. Als je graag kinderen wil, maar niet met je lover, dan is dit toch wel een alarmbelletje.

7. Neem ik genoegen met minder?

Het is normaal om af en toe twijfels te hebben als je al lang samen bent met je lover. Relaties gaan altijd in ups en downs. Op sommige momenten denk je misschien dat je genoegen neemt met minder en kun je de gedachten dat je nooit meer passionele liefde zult ervaren je treurig maken. Maar andere momenten ben je ultiem gelukkig met een lover die altijd voor je klaar staat en een rots in de branding is voor je.

Uiteindelijk draait het allemaal om jullie emotionele connectie. Daarom is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Juist als je af en toe een dipje hebt.

Jij bent de enige persoon die weet of je nog gelukkig bent met je relatie. En alleen jij kan er wat aan veranderen. Diep van binnen weet je het antwoord op al deze vragen natuurlijk wel.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: