Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 26 jul 2015
Leestijd: 3 minuten

Uh oh.. Dit is waarom we dingen zeggen als we dronken zijn waar we spijt van krijgen

Goodmorning. Of nja, is het eigenlijk wel een goede morgen? Je wordt wakker en langzamerhand komen er steeds meer flarden terug van gisteravond. Je schiet overeind. Je krijgt het warm, want je beseft je opeens wat je allemaal hebt gezegd na die paar borrels.. Het was zo’n leuke avond. Jullie begonnen rustig met een etentje en een wijntje erbij. Toen jullie naar buiten liepen kwam je de groep vrienden tegen van je scharrel en zijn jullie nog de kroeg ingedoken. Één drankje was de belofte. Maar het bleef niet bij één drankje.

Opzich is daar natuurlijk niks mis mee. Totdat je de volgende ochtend wakker wordt en je je beseft dat je toch nét iets meer woorden uit je mond hebt laten glippen dan ooit had gemogen. Dat ene geheim dat je in vertrouwen was verteld, dat weet je vriendinnetje nu, je scharrel en ook al zijn vrienden. En oh.. sh*t.. je hebt ook nog tegen je scharrel gezegd dat je toch wel erg graag bij hem bent en vaak aan hem denkt. F*ck.

Waarom vertellen we dingen die we totaal niet willen of mogen vertellen als we dronken zijn? Wie heeft dat ingeprogrammeerd in de mensheid? Het is het meest verneukeratieve van leuke avondjes uit. De volgende dag denk je met een zure nasmaak terug aan de avond, alleen maar omdat je een grote mond hebt gehad. Dat is toch zonde?

Helaas blijkt uit onderzoek dat de smoes ‘ik was dronken, ik meende er niks van’, totaal niet opgaat. Professor Bruce Bartholow heeft namelijk een onderzoek uitgevoerd waarbij een grote groep proefpersonen in drieën werd verdeeld. De ene groep kreeg helemaal geen alcohol, de andere groep wel, en de laatste groep een placebo.

Alle proefpersonen moesten een computertest afleggen waarin ze fouten zouden maken. De groep die alcohol had gedronken, werd minder gealarmeerd bij het maken van een fout dan de groep die compleet nuchter was. Bizar feitje: de groep met het placebo was het allerminst gealarmeerd.

Echter waren alledrie de groepen compleet bewust van het feit dat ze een fout maakten. Maar de groep die alcohol had gedronken en de placebo groep deed vrij weinig met deze informatie. Kortom, we weten héél goed wat er gebeurt, het kan ons in dronken toestand alleen helemaal niks schelen. We hebben door dat we een fout maken, we doen alleen niets met die informatie na een paar drankjes.

En niet alleen dat, we worden trager ook nog eens trager van alcohol. De avond lijkt normaal voorbij te gaan, maar jij lijkt trager te leven. Soms doen we daardoor impulsieve dingen. En we kunnen onszelf slecht onder controle houden. Oeps. Dat verklaart waarom je idiote acties doet midden in de nacht, of dingen zegt waar je de volgende dag spijt van krijgt. En dan interesseert het je op dat moment ook allemaal niets. Oeps.

Heb je gisteravond je mond voorbij gepraat? Je kunt helaas het alcohol excuus niet meer inzetten. Duik onder, verdwijn even helemaal van de aardbol, en drink de volgende keer een glaasje minder.