Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 18 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

3 redenen waarom een ultimatum je relatie juist om zeep helpt

Op het moment dat je boos bent of zelfs overweegt een relatie te verbreken, kan het een heel goed idee lijken: je partner een ultimatum geven. ‘Als je over een week nog niet weet of je wil samenwonen, kappen we ermee.’ Het geeft je het gevoel de situatie onder controle te hebben, maar het tegendeel is waar. Het zal je relatie in ieder geval weinig goeds opleveren.

Het is in ieder geval absoluut geen goede manier om je relatie te redden.

Waarom je nooit een ultimatum moet geven aan je partner

Als jullie niet meer op één golflengte liggen of fundamenteel anders denken over bepaalde zaken, lijkt een ultimatum misschien een goede oplossing. Hierbij stel je een eis aan je partner die, wanneer hij niet wordt nagekomen, leidt tot het beëindigen van jullie relatie. Waarom dat geen goed idee is, leggen we je uit.

1. Je kan een ander niks opleggen

Een ultimatum is een keiharde eis. Je weet eigenlijk al van tevoren dat jouw partner hier nooit mee akkoord zal gaan omdat hij of zij er anders over denkt. Wat jij dus eigenlijk probeert, is de ander wat opleggen. Maar hallo, zo werkt het natuurlijk niet in een relatie als je van elkaar houdt.

En stel nou dat je partner wél ineens 180 graden draait en aan jouw ultimatum voldoet, is dat dan uit vrije wil? Of omdat jij hem of haar in een hoekje duwt?

2. Je pakt het probleem niet aan bij de kern

Eigenlijk is een ultimatum een hele gekke manier om wat af te dwingen bij je partner. Je hangt er zelfs een deadline aan en dreigt met het verbreken van de relatie als jouw vriend of vriendin zich er niet aan houdt. Maar het hele probleem is dat je door die deadline het ‘probleem’ niet bij de kern aanpakt.

Stel jij wil samenwonen en je partner (nog) niet. Dan heeft je lover toch veel meer baat bij het krijgen van tijd? Wie weet went hij/zij vanzelf wel aan het idee en komen jullie vanzelf tot de juiste keuze. Een ultimatum moet nooit een reden zijn om bij iemand weg te gaan.

3. Je duwt je partner verder van je af

Het is hartstikke hard om iemand een ultimatum te geven. Het resultaat? Je duwt je partner nog veel meer van je af. Er ging blijkbaar al iets niet goed in jullie relatie en deze manier van afdwingen leidt er in ieder geval niet toe dat jullie dichter tot elkaar komen.

Relatietherapie: 3 redenen waarom je dit áltijd moet proberen voor je uit elkaar gaat