Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Vapen is uitermate populair onder Gen Z, maar hoe slecht is dit eigenlijk voor je?

We kunnen wel stellen dat je een klein beetje onder een steen hebt geleefd als je niet weet dat vapen weer helemaal trendy is. Voor een festival, avondje uit of op het terras zitten in het zonnetje worden de vapes weer massaal uit de kast gehaald. Vooral onder generatie Z wordt de e-sigaret veel gebruikt. Sommige mensen beweren dat een vape de gezondere variant van de sigaret is. Maarre.. klopt dit wel?

Weet waar je aan begint.

Vapen

De e-sigaret (die te herkennen is aan zijn felle kleurtjes en zoete geuren) is best verslavend. Toch zijn er veel mensen die hun pakje sigaretten inruilen voor een vape. Ze smaken namelijk niet alleen beter, maar zijn uiteindelijk ook nog eens goedkoper. Glamour UK sprak met Dr. Onkar Mudhar en die beweert dat één vape – waar sommige uni-studenten doorheen komen in een avondje uit – gelijk is aan “ongeveer 48 tot 50 sigaretten”. Als je dus denkt dat je ‘gezonder’ bezig bent, moeten we je helaas teleurstellen.

Gevolgen

Er zijn een aantal negatieve gevolgen van het gebruiken van een vape. Zo is het slecht voor je tandvlees. De nicotine, zowel gerookt als verdampt, vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees, waardoor het risico op tandvleesaandoeningen en tandverlies toeneemt. Ook heeft de keuze van vape-smaak invloed op de gevolgen voor je tanden. Als je smaak suikers bevat, kan je een groter risico lopen op het krijgen van gaatjes en tanderosie. Je mond wordt ook droog als je ‘dampt’. Wat betekent dat de natuurlijke beschermer van je mond – speeksel – zijn werk niet kan doen en dit je tanden kwetsbaarder maakt voor tandbederf. Gadsie.

Veiliger alternatief?

Vapen bestaat nog niet lang genoeg om de risico’s op de lange termijn vast te stellen. Of het dus een veiliger alternatief is van roken, weten we over een paar jaar pas. Maar als we al deze bijwerkingen en riscio’s achter elkaar zetten lijkt het ons beter dat je die vape laat liggen.

De hele dag zitten: dit zijn de gevolgen voor je billen