Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Seks 23 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Deze verschillende hechtingsstijlen bepalen hoe jij je gedraagt in een relatie

Tegenwoordig is het al een hele kunst om een gezonde relatie te vinden. Zo brengt social media steeds vaker relaties in gevaar, maar ook jij kan een gevaar zijn voor je eigen relatie. Dit heeft alles te maken met je hechtingsstijl en wij zetten de 3 verschillende soorten hechtingsstijlen die bestaan voor je op een rij.

Kom erachter welke hechtingstijl jij hebt en wat dit voor invloed heeft op jouw relatie.

Hechtingstheorie van Bowlby

Jouw persoonlijke hechtingsstijl kan bepalen hoe gezond jouw relatie is. Zit je vast in een herhalend patroon? Heb je moeite om te begrijpen waarom je elke keer dezelfde fouten maakt met partners? Dan ben je hier op de juiste plek! Dit is waarschijnlijk een gevolg van jouw hechtingsstijl en die wordt al voor je bepaald in je kindertijd. Het heeft namelijk alles te maken met hoe jij als kind door je primaire verzorgers werd behandeld.

De hechtingstheorie van Bowlby onderscheidt zich in drie verschillende hechtingsstijlen:

1. De veilige hechting
2. De angstig-ambivalente hechting
3. De vermijdende hechting

Dit virale TikTok-seksstandje zorgt ervoor dat vrouwen binnen 5 minuten klaarkomen

Waarom is het belangrijk om je hechtingsstijl te kennen?

Het is erg nuttig om je hechtingsstijl te identificeren. Deze hechtingsstijl is namelijk vaak het beginpunt van verschillende gedragspatronen die jij hebt. Het is dus niet alleen handig voor jezelf om deze gedragspatronen terug te koppelen aan een hechtingsstijl. Ook in een relatie kan je hechtingsstijl namelijk zorgen voor bepaalde patronen.

Door je eigen stijl te identificeren kan je er ook achterkomen of je op de lange termijn compatibel bent met je partner. Niet elke hechtingsstijl past namelijk even goed bij de ander, maar doordat je je eigen stijl kent kan je er samen voor zorgen dat je relatie wél goed werkt en kan je oude patronen doorbreken.

Zo krijg jij je zelfvertrouwen terug na een nare break-up

De drie belangrijkste hechtingsstijlen

Zoals hierboven besproken zijn er drie hechtingsstijlen. Zo heb je de veilige hechting, de angstig-ambivalente hechting en de vermijdende hechting. Hieronder leggen we de drie verschillende stijlen uitgebreid uit.

1. De veilige hechting

Relatie met je ouders/verzorgers
Mensen met een veilige hechting hebben een veilige band met hun ouders/verzorgers gehad. Hun verzorger is een soort thuisbasis en ze voelen zich op hun gemak als de ouder/verzorger aanwezig is. Als deze weggaat, raken ze van streek, maar als deze terugkomt maken ze direct weer connectie. Hoe meer deze situatie zich voordoet (zolang de ouder maar blijft verschijnen), hoe veiliger een persoon zich voelt. Dit zorgt ervoor dat een kind in staat is om zijn eigen ding te doen, omdat het kind erop vertrouwt dat zijn ouders altijd terugkomen.

Hoe gedraag je je in een relatie?
Een persoon met een veilige hechting toont geen enkele vorm van jaloers of bezitterig gedrag binnen een relatie. Ze doen in hun relatie niet alles samen met hun partner en vinden dit ook niet erg. Ze hebben namelijk hun eigen interesses. Daarnaast hoeven ze ook niet constant contact te houden met hun partner en ze hebben geen constante bevestiging nodig. Hun relatie is namelijk opgebouwd uit wederzijds vertrouwen.

ex relatie
Unsplash

Oh oh: dit zegt jouw slaappositie over jullie relatie

2. De angstig-ambivalente hechting

Relatie met je ouders/verzorgers
Mensen met een angstig-ambivalente hechting hebben niet deze veilige basis. Hun ouders zijn er namelijk niet altijd als dit nodig is. Hierdoor ervaarden deze personen als kind separatieangst wanneer ze gescheiden werden van hun hechtingsfiguur. Toch voelden deze personen zich als kind ook niet 100% gerust wanneer de ouder/verzorger terugkwam. Dit komt doordat zorgfiguren van deze personen vaak onvoorspelbaar en afwezig waren op cruciale momenten.

Hoe gedraag je je in een relatie?
Een persoon met een angstig-ambivalente hechting is vaak sneller onzeker in hun relatie. Ze zijn dan ook vaak angstig en bezorgd als hun partner met vrienden uitgaat of veel verschillende interesses heeft. Door deze onzekerheid veroorzaken ze makkelijk ruzie in een relatie. In de ergste gevallen kan dit zich zelfs uiten in controlerend, bezitterig en jaloers gedrag.

pauze nemen in je relatie
Sex Education Season 1 Netflix

3. De vermijdende hechting

Relatie met je ouders/verzorgers
Mensen met een vermijdende hechting hebben zich gedistantieerd van hun ouders/verzorgers. Dit komt vaak doordat het kind een langere tijd weg is geweest van zijn ouders/verzorgers. Het kind heeft hierdoor de hoop dat de ouder terugkomt opgegeven en de keuze gemaakt onafhankelijk te zijn. Soms worden zelfs de rollen van ouder en kind omgedraaid. Het kind gaat op zeer jonge leeftijd voor de ouder en zichzelf zorgen en wordt hierdoor vroegtijdig zelfstandig. Deze mensen zijn vaak erg terughoudend als ze wel opnieuw met hun ouders/verzorgers in contact komen.

Hoe gedraag je je in een relatie?
Sommige personen met een vermijdende hechting gaan gewoon geen relatie aan. Ze vermijden het compleet en vinden het ongelofelijk moeilijk om met andere mensen om te gaan, omdat ze helemaal geen vertrouwen hebben. Sommige mensen proberen wel relaties aan te gaan, maar dit gaat moeilijk en is maar van korte duur. Ze zijn in het begin van een relatie ontzettend behoeftig en dit schrikt de andere persoon vaak af. Ze blijven zichzelf dan ook overtuigen dat ze het niet waard zijn om een relatie te hebben, waardoor er een patroon van zelfsabotage ontstaat.

koppel relatie niet goed tekenen hij houdt niet meer van je confession walgelijk
pexels

Welke hechtingsstijl ook bij jou past: niks is goed of fout. Het betekent alleen dat je wat minder hard of juist harder moet werken om je relatie te laten slagen. Ga bijvoorbeeld met jezelf of met een therapeut nadenken waarom jij je gedraagt hoe jij je gedraagt en kijk of je deze patronen (als je dat wilt) kunt doorbreken. Iedereen heeft namelijk recht op een goed werkende relatie en daarbij is communicatie het aller belangrijkste.