Redactie
Redactie Love & Seks 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Van verliefdheid naar commitment: dit zijn de vijf fases waar jullie relatie doorheen gaat

Een relatie blijft nooit hetzelfde als in het begin. Jij en jouw lover veranderen in de loop van de tijd en dit geldt ook voor jullie relatie. Dit zijn de vijf fases waar jullie doorheen gaan.

Het is heel normaal dat jullie relatie ook zijn ups en downs kent. Elke fase ervaren jullie namelijk samen als koppel en maakt jullie alleen maar sterker.

De fases waar iedere relatie doorheen gaat

Van de verliefdheid fase tot de fase waar het lijkt alsof alles even tegenzit. Ieder koppel maakt het mee en je hoeft hier geen zorgen voor te maken. Een sterk stel kan de relatie namelijk alsnog laten slagen.

Psst, lees dit artikel makkelijk nog een keertje terug – sla hem op met Pinterest.

1. De verliefdheid fase

De beginfase is vaak het mooist. Jullie leren elkaar vooral nog kennen en brengen het liefst elk moment samen door. Hoe verliefd jullie op elkaar zijn is niet te beschrijven.

2. De elkaar echt leren kennen fase

In deze fase weet je wie je partner echt is als persoon. Jullie worden meer comfortabel bij elkaar en wat jullie op het begin misschien nog niet aan elkaar durfde te laten zien, gaat nu een stuk gemakkelijker. Tijdens deze fase kom je er eigenlijk ook pas echt achter of jullie relatie gaat werken of niet.

Dat is niet alles, want tijdens deze fase beginnen jullie ook een emotionele connectie te voelen en voelen jullie je meer verbonden met elkaar.

3. De ruzie, leren en groeien fase

Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.

Dat niet alle relaties het overleven, betekent niet dat jij je nu zorgen moet maken. Het komt namelijk in elke relatie voor en wanneer je zeker weet dat het goed zit tussen jullie komen jullie ook door deze fase heen.

4. De comfortabele fase

Na een zware fase kom je nu weer in een fase waarbij alles goed voelt. In de vierde fase voelen jullie je helemaal thuis bij elkaar. Dit betekent niet dat jullie niet meer hoeven te werken aan jullie relatie.

Een gevaar van comfortabel zijn, is dat je minder moeite voor elkaar doet. Plan daarom dates in en probeer nieuwe dingen samen.

5. De commitment fase

Tijdens deze fase kijken jullie door elkaars imperfecties heen. Jullie houden zoveel van elkaar dat jullie elkaar beter snappen en sneller vergeven. Natuurlijk heb je ook in de commitment fase nog ups en downs, maar die zullen jouw gevoelens voor je liefde niet veranderen. Nadat jullie relatie door de commitment fase gaat, betekent het niet dat jullie daar altijd in blijven.

Lees ook: Deze signalen geven aan dat je voor je relatie blijft vechten, zelfs als het even niet goed gaat