Demi Rutten
Demi Rutten Life 19 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Coffee lover? Dit zijn de voor- en nadelen van koffie drinken

Veel mensen zweren erbij: zonder een kop koffie kunnen ze niet functioneren in de ochtend. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van al die koppen koffie die we drinken? We zetten ze voor je op een rijtje.

Tellen die superzoete karamel frappuchino’s ook mee?

De voor- en nadelen van koffie drinken

Ben jij ook niet te genieten in de ochtend als je nog geen koffie op hebt? Of heb je rond 3 uur echt even koffie nodig om die laatste paar uurtjes werk te overleven? We kennen het. Maar hoeveel is er nu waar van alles dat we over koffie denken te weten? Word je er echt energieker en creatiever van? We zetten de voor- en nadelen van koffie drinken voor je op een rijtje.

Voordelen

  • Van koffie krijg je meer energie. Cafeïne zorgt voor meer energie en duwt vermoeidheid weg. Het gaat in strijd met het stofje adenosine in je hersenen, die normaal je activiteit afzwakt. Door koffie te drinken blijft dat stofje dus langer weg en blijf jij langer energiek.
  • Je wordt alerter, waakzamer en meer oplossingsgericht door koffie. Ook kunnen je je makkelijker focussen.
  • Door 2 tot 4 koppen per dag te drinken loop je 10% minder risico op hartziekten en het risico op een beroerte is 10% lager. Door 2 tot 5 koppen per dag te drinken loop je 30% minder kans op Diabetes type 2. Super gezond dus!

Nadelen

  • Uit recent onderzoek blijkt dat cafeïne niks doet voor je creativiteit. Dat koffie je dus creatiever maakt is een fabeltje. Oké, het is niet per sé een nadeel, maar wel een beetje een tegenvaller.
  • Meer energie krijgen door koffie, gebeurt bij 1 á 2 kopjes per dag. Daarna vergoot de hoeveelheid energie die je erdoor krijgt niet. Het is dus niet zo dat je door een derde, vierde of vijfde kop ineens nog meer energie krijgt. Het hoogtepunt bereik je al bij 2 kopjes. Jammer he?
  • Door te veel cafeïne kun je last krijgen van: rusteloosheid, stress, prikkelbaarheid, hoofdpijn en hartkloppingen. Ook kan het zorgen voor slaapproblemen

Let wel op: dit gaat natuurlijk over pure koffie. Al die drankjes met superveel suiker, siroopjes en melk tellen natuurlijk niet echt mee. Maar ze zijn wel heel lekker. 😉

Meer food & drinks