Redactie
Redactie Lichaam 25 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo voorkom je een kater met kerst zonder de alcohol te skippen

Tijdens alle kerstdagen drink je vaak een paar glaasjes meer dan normaal. En vaak is een kater dan onvermijdelijk. Heel vervelend als dit gebeurt terwijl je de volgende dag weer een etentje hebt en familie waarbij je gezellig ‘moet’ doen. Als je deze stappen volgt heb je kans dat je kater voorkomen kan worden.

Op het moment zelf lijkt dat laatste glaasje nog een goed idee. Tot je de volgende ochtend wakker wordt met een enorme kater. Hoe leuk de avond ook de was, die kater hadden we liever niet gehad.

Zo voorkom je een kater met Kerstmis

Je wil tijdens het kerstdiner natuurlijk wel een paar wijntjes nuttigen. Alcohol hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig hebben wij de stappen voor je zodat je wakker wordt zonder een kater. Zo kan je toch genieten van je drankje.

1. Drink dit drankje voor je aan de alcohol gaat

Voor je alcohol gaat drinken, drink een glas warm water met citroen. Het bekende gezonde drankje om je dag mee te beginnen maar ook essentieel voor je flink aan de wijn gaat (of aan andere alcoholische versnaperingen).

Waarom? De citroen helpt je gal om op gang te komen en ruimt toxines snel op. Het water hydrateert je cellen zodat je alcohol gehalte in je bloed niet zo snel omhoog schiet bij de eerste slok.

2. Drink liever in de avond dan tijdens de lunch

Heb je je ooit afgevraagd waarom je overdag sneller aangeschoten bent dan in de avond? Dat komt omdat je overdag minder van een bepaald enzym in je lichaam hebt die ervoor zorgt dat de alcohol sneller uit je lichaam gaat.

‘s Avonds heeft je lichaam meer van dat bepaalde enzym en wordt de alcohol eerder afgebroken. Oftewel, ga lekker los tijdens Kerstavond, en begin 1e Kerstdag een beetje rustig.

Koppijn alert: van deze 2 alcoholische drankjes krijg je de ergste kater

3. Wil je nog even sporten voor Kerstavond? Doe het in de ochtend en niet einde middag

Tijdens een workout verlies je vocht. Als je je workout in de ochtend doet, heb je de hele dag nog de tijd om je vochtbalans weer op peil te krijgen.

Als je de workout echter aan het einde van de middag doet heb je te weinig tijd om je lichaam voldoende vocht te geven waardoor je nog sneller uitgedroogd zal raken van de alcohol. Of probeer deze yoga een keer.

4. Kater voorkomen = je vergif zorgvuldig kiezen

Het is echt waar, ieder drankje heeft zijn ‘eigen’ kater. Wist je dat er zelfs verschil is tussen bruine en transparante alcohol? Uit onderzoek blijkt dat als je transparante alcohol drinkt, je kater minder erg is dan bij bruine alcohol als de dranken allebei hetzelfde alcohol percentage bevatten.

Kies voor een wodkaatje bijvoorbeeld. En niet vergeten, begin rustig en bouw het langzaam op. Ga niet gelijk voor de sterkste drank die er in huis is maar begin met wijn. Bij biologische wijn en champagne hoeft je lever de minste chemicaliën af te breken. Plus je krijgt ook nog eens antioxidanten binnen en flavoïden. Win win.

5. Drink je koolhydraten, eet ze niet

Heh? Ja, we menen het. Geen spelfout. De combinatie van koolhydraten en alcohol zorgt voor ergere katers. Wil je de kater voorkomen? Eet dan bij je champagne steak of vis en laat de frietjes en/ of de pasta achterwege.

6. Ga voor bitter en niet in je cocktail

Bittere groentes zoals artisjok, boerenkool, rucola, broccoli en andijvie bevatten een stof dat ervoor zorgt dat je glutathione stof wordt vermenigvuldigd, het hardst werkende antioxidant in je lichaam. Deze neutraliseert de alcohol en dat zorgt voor, juist, geen kater. Of in ieder geval een minder erge kater.

7. Voor het naar bed gaan

We weten dat je niet kunt wachten tot je hoofd het kussen raakt. Drink echter eerst minimaal twee glazen water en doe daar een beetje kaneel en kurkuma in. Dit drankje gaat de effecten tegen van aldehyde.

Een moeilijk woord voor datgene wat zorgt voor een hangover de volgende dag. De alcohol wordt geneutraliseerd en je lever wordt beschermd tegen de schade die alcohol kan aanrichten.

8. Neem een groen shotje als je op staat

Het groene pigment uit groentes helpt om je vitaler te laten voelen. Als je probiotica in huis hebt, neem dat ook. Dit helpt om je lichaam te herstellen en je darmflora weer in balans te brengen.

9. Kies het juiste ontbijt

Het is heel belangrijk wat je de day after eet als ontbijt. Kies voor toast met avocado en citroenschil. Fruit en groene sap zijn ook geweldig maar als je lichaam dat nog niet aan kan is het belangrijk om onverzadigde vetten te eten. En dat bevat avocado. Onverzadigd vet helpt je bloedsuikerspiegel weer normaal te laten worden. De citroenschil zal de laatste resten alcohol verwijderen.

10. Drink drink drink water de volgende dag

Drink zoveel mogelijk water of thee. Hou je niet van water alleen? Kokoswater is ook een goed alternatief. Hydrateer je lichaam zo veel mogelijk. Mocht je ‘s avonds weer alcohol op het menu hebben staan (grote kans met Kerstmis), loop dan alle stappen weer opnieuw door.

LOL! Dit is hoeveel jaren je spendeert aan brak zijn in je leven