Kim van der Blom
Kim van der Blom Gezondheid 14 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je volgens dokters weten over de vorm en grootte van je borsten

Er zijn verschillende benamingen voor je borsten, en voor elke benaming die er is, zijn er ook oneindig veel soorten en vormen. Iedereen heeft een unieke borstvorm die liefde en zorg nodig heeft en dit ook verdient. Heb je je ooit wel eens afgevraagd of de vorm van jouw borsten “normaal” of gezond is? Weet dan dat je zeker niet de enige bent.

Ter ere van de borstkankermaand oktober heeft HelloGiggles met artsen gesproken over borstgezondheid, maar ook over de soorten vormen en maten die er zijn. Daarnaast hebben we het ook over hoe je jouw borsten het beste kunt verzorgen.

Wat zijn de verschillende soorten en vormen van borsten?

Je hebt waarschijnlijk ooit wel zo’n handleiding met verschillende soorten borsten gezien, maar de waarheid is dat het aantal soorten en vormen oneindig is. Volgens gynaecoloog Dr. Kelly Copeland zijn er veel factoren dat het uiterlijk van jouw borst kan beïnvloeden. Hieronder vallen onder andere genetica, lichaamsgewicht, borststructuur, tepelgrootte en vorm.

“Je kunt je voorstellen dat met zoveel factoren de ‘soorten borsten’ of variaties in borstuiterlijk oneindig kunnen zijn,” vertelt ze. “Van soorten borstvorm, grootte en hoe ze op de borstwand liggen, is gesuggereerd dat ze meer in specifieke groepen of typen vallen. Het is belangrijk om te weten dat je misschien niet perfect in één van die typen valt, en dat maakt je niet per se abnormaal.”

ThirdLove is een bh-merk dat bekend staat om het maken van deze handleidingen. Het merk introduceerde een woordenboek voor borstvormen, waarin de “meest voorkomende” soorten borstvormen worden beschreven die men kan hebben. Dit zijn de verschillende soorten, volgens ThirdLove:

Asymmetrische

ThirdLove

Atletisch

ThirdLove

Bel borsten

ThirdLove

Oost-West borsten

ThirdLove

“Relaxed” borsten

ThirdLove

Rond

ThirdLove

Borsten die uit elkaar staan

ThirdLove

Slanke borsten

ThirdLove

Druppelvormig

ThirdLove

Ondanks deze negen categorieën herhaalt gynaecoloog en oprichter van LaMaria, Dr. Manuela Vasquez, dat borsten niet in een bepaalde categorie hoeven te passen, aangezien er zoveel variaties zijn. In feite hebben één op vier vrouwen ongelijke borsten.

Kunnen je borsten veranderen?

Je borsten kunnen in de loop van tijd veranderen, het is hoogstwaarschijnlijk dat ze ook echt veranderen. Volgens Dr. Copeland zijn borsten gevoelig voor hormonale veranderingen, zoals puberteit, zwangerschap of menopauze.

Borstvoeding kan hier ook een grote rol in spelen. Dr. Troy Pittman, een plastisch chirurg, vertelt dat veel mensen een verlies van vorm, grootte en definitie ervaren bij het geven van borstvoeding. Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor gewichtsverandering. Als je aankomt of afvalt kan je merken dat jouw borsten groter of kleiner worden.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Artsen zijn het ermee eens dat het belangrijk is om zelfbewustzijn te hebben van je borsten. “Naast een mammogram voor vrouwen ouder dan 49 (of misschien eerder voor mensen met een familiegeschiedenis van borstkanker), is het belangrijk om maandelijks een zelfborstonderzoek te doen,” vertelt Dr. Pittman.

Dit is wanneer je om een bepaalde tijd controleert op veranderingen in de kuiltjes in de huid of rimpels, knobbels of bultjes, afscheiding uit de tepels of een nieuwe pijn. Al deze veranderingen die je opmerkt, moeten zo snel mogelijk gemeld worden aan jouw arts. Als je je zorgen maakt, vragen hebt of geruststelling nodig hebt, ga dan vooral langs bij jouw arts. Artsen moedigen bezoeken om je zekerheid te geven dan ook zeker aan.

Endometriose: wij vertellen je alles wat je moet weten