Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 9 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Waarom de onafgeronde relaties je de rest van je leven blijven achtervolgen

Er zijn exen die je nauwelijks nog herinnert. Scharrels uit het verleden die één grote waas lijken te zijn in je gedachtes. Je weet dat je met die persoon bent geweest op een blauwe maandag, maar hoe dat was? Geen flauw idee. Maar soms kom je een man tegen waarbij dingen eindigen zonder een echt einde. En dat blijft je voor altijd achtervolgen. Maar waarom? In de meeste gevallen ontmoet je iemand, word je verliefd, krijg je een relatie of koelt de liefde al snel af. Het afronden van een relatie of date periode is vaak niet zo leuk, maar als het eenmaal voor jullie allebei is afgesloten, is het hoofdstuk klaar.

Het boek wordt gesloten en daarna is de kous afgedaan. De herinneringen vervagen, ze verdwijnen langzaam en als iemand het ooit nog oprakelt is het een ‘ohja’ momentje. Vaak kun je je niet eens meer voorstellen hoe het écht was om met diegene te zijn.

Maar soms ontmoet je een man waarmee dingen vervelend eindigen. Jullie krijgen geen eerlijke kans, er gebeuren dingen waardoor het ruw wordt afgekapt, of nog erger, hij voelt niet hetzelfde of hij kan zich niet openstellen. En het zijn juist die liefdes die ons de rest van ons leven achtervolgen.

Het zijn die liefdes waarmee je ‘s nachts wakker wordt. Of als je een liedje hoort dat je aan hem doet denken, je direct een steek in je buik voelt. Het zijn die liefdes die altijd weer omhoog komen tijdens gesprekken met je vriendinnen. En het zijn die liefdes die voor altijd de boeken in zullen gaan als een ‘wat als’.

Als je hem tegenkomt slaat je hart nog steeds over. Je krijgt direct knikkende knieën en een vreemd soort gevoel in je lichaam. Momenten waarop je genageld aan de grond staat en niet meer weet wat je moet doen of zeggen. Hij raakt je nog steeds.

Jullie hebben het niet afgesloten

Als dingen worden beëindigd door externe factoren (wat die dan ook mogen zijn), heb je er niet voor gekozen om een einde te schrijven. Er wordt voor jou besloten dat het hier en nu eindigt en je hebt er geen stem in. Er wordt voor jou besloten dat je gevoel klaar moet zijn en dat je hem moet vergeten. Om wat voor reden dan ook. En dat is ontzettend moeilijk.

Eindelijk over die ex heen zijn

Normaal gesproken ben je gewend om zelf een keuze te maken. Je kiest er dan met je volle bewustzijn voor om dingen stop te zetten en een nieuw hoofdstuk te beginnen. Maar zodra het niet jouw keuze is, heeft het hoofdstuk met hem een open einde, en je weet niet hoe het afloopt. En je zal het ook nooit weten. En dat is iets wat we niet kunnen verdragen.

Vergelijk het maar met een film. Wij vrouwen kunnen zo ontzettend kwaad worden van een open einde. Alle vragen die niet worden beantwoord. Alle antwoorden die zoek zijn. Het is zo ontzettend irritant. En dat is alleen nog maar een film. Dan gaat het niet om je hart. Maar hij heeft wel je hart geraakt. En daarbij zijn open eindes geen aanrader.

Je blijft je afvragen ‘wat als’

Omdat er een open einde is, kun je jezelf voor eeuwig de vraag blijven stellen ‘wat als’. Natuurlijk, het slijt. Op een gegeven moment is hij niet meer top of mind. Maar toch zijn er altijd momenten waarop het alsnog door je hoofd schiet. Als je hem ziet, of iemand ziet die op hem lijkt, als een vriendin in dezelfde situatie zit, of als jij single bent en je geen man kan vinden die je hart zo raakt als hij dat heeft gedaan.

Het blijft je achtervolgen. Je wil zo ontzettend graag antwoorden en je krijgt ze niet. En wij krijgen nou eenmaal graag wat we écht willen. We willen altijd weten hoe het verder gaat, en die onwetendheid blijft aan je knagen. En tegengaan kunnen we niet.

Je gevoel is niet klaar

Als er een einde is gekomen zonder dat jij daar bewust voor hebt gekozen, is er een grote kans dat je nog gevoel voor hem hebt. En dat gevoel gaat nou eenmaal niet zomaar weg. Je kunt miljoenen films kijken, artikelen lezen en je vriendinnen vragen hoe je het moet doen. En overal staan adviezen. Maar let’s face it, je gevoel kun je niet zo makkelijk controleren.

Hij zit daarom nog steeds in je hart. Jij hebt geen keuze gemaakt om het deurtje dicht te doen. Hij maakte die keuze en sloot de deur. Of de situatie heeft daarvoor gezorgd. En dan is er helaas geen ‘uit’ knopje. Het gevoel blijft. En je zal daarom altijd dat gevoel bij je dragen en vergelijken met alle andere gevoelens die je nog krijgt.

Relaties zonder einde zijn het meest frustrerende wat je kunt meemaken. En misschien moet je dat maar gewoon accepteren. Hoe moeilijk dat ook is. Het wordt minder. Ook de herinneringen aan hem vervagen. En het zal misschien nooit helemaal weg gaan. Maar naarmate de tijd verstrijkt wordt het echt minder. Beloofd.

Je kunt altijd nog het heft in eigen handen nemen en alsnog afsluiting zoeken door met hem af te spreken, of contact met hem te zoeken. Je kan altijd je vragen nog stellen. En misschien gaat je gevoel dan niet over, een paar antwoorden helpen je weer om het hoofdstuk verder af te schrijven. En dan wordt het hopelijk makkelijker om het af te sluiten.

En ondanks dat het moeilijk is, is het ook bijzonder dat je iemand hebt ontmoet die jou zoveel doet. Dat maakt ook niet iedereen mee. Je leert ervan en je wordt sterker. En voor nu hebben wij natuurlijk ook nog een artikel waarin je kunt lezen hoe je over hem heen komt. Misschien helpt het. Je voelt je er in ieder geval vijf minuten lang beter door. Ook beloofd.