Nathalie Marijnissen
Nathalie Marijnissen Gezondheid 9 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben jij enorm perfectionistisch? Geen zorgen want de voordelen van dit gedrag zijn hartstikke goed

Kan jij er ook niet tegen als jouw nagellak niet staat gesorteerd op dezelfde kleur? En moeten bij jou dezelfde glazen bij elkaar staan in de kast? Dan weet jij hoe het is om perfectionistisch te zijn. En dat is helemaal niet zo slecht als je denkt.

Jij wil altijd alles perfect uitvoeren. Al is het alleen maar het dekken van de tafel. Het moet perfect zijn. Perfectionistisch zijn heeft niet alleen nadelen. Het heeft namelijk ook zo zijn voordelen.

De voordelen van perfectionistisch zijn

Iemand die perfectionistisch is accepteert iets alleen wanneer het helemaal compleet en perfect is. Een zak chips vanaf de onderkant openmaken? Dat kan echt niet. Of je leraar veegde tijdens de les het bord uit, maar vergeet een klein stukje. Jouw focus ligt volledig daarop. Maar zo slecht het nu ook klinkt, perfectionisme heeft ook zijn voordelen.

Je zet je altijd voor honderd procent in

Als perfectionist wil je altijd gaan voor het hoogst haalbare. Je toont altijd genoeg inzet en weet dat als het niet lukt het niet jouw schuld is. Jij hebt alles gedaan wat je kon. Dit kan jouw na een stressvolle en drukke periode toch een geruststellend gevoel geven.

Je daagt jezelf uit

Een goed is niet genoeg voor jou. Jij wil namelijk een uitstekend. Het klinkt misschien negatief, maar dat is het zeker niet. Perfectionisten willen altijd het beste eruit halen. Dit zorgt ervoor dat jij je altijd bezighoudt met je kwaliteiten. Je verbetert ze telkens weer.

Je ziet meer

Waar normaal mensen overheen kijken, valt het jou wel op. Daarom wordt over perfectionisten vaak gezegd dat ze een oog voor detail hebben. Moet jij samen met een groep iets belangrijks inleveren? Dan zie jij vaak op tijd of er nog slordige fouten inzitten. Jij zorgt ervoor dat alles er perfect uitziet.

Jij hebt geen last van uitstelgedrag

Je wil alles op tijd af hebben en zorgt er daarom voor dat jij je aan de deadlines houdt. Daarom hoef jij je nooit zorgen te maken dat je iets te laat of vergeet in te leveren. Dit betekent geen stress voor jou. Win-win.

Je durft te dromen

Voor anderen lijken jouw doelen misschien onmogelijk te zijn, maar jij durft er wel over te dromen. En jij, als perfectionist, gaat er natuurlijk alles aan doen om hun ongelijk te geven en laat jouw droom uitkomen. Misschien lukt het niet in een twee maanden, maar wel in twee jaar. Dat maakt niet uit. Jouw droom wordt hoe dan ook werkelijkheid.

Meer over body & mind: