Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 26 aug 2015
Leestijd: 5 minuten

Waarom de relatie ‘stempel’ helemaal niet nodig is en zeker niet in het begin

‘En, zijn jullie al officieel?’ ‘Hebben jullie the talk al gehad?’. Gek word je ervan. De vragen van je vriendinnen blijven maar komen. Ja, je hebt een onwijs knappe man ontmoet, en ja jullie zijn al een tijdje aan het daten. Maar de relatie stempel? Die is nog niet aan de orde. En je snapt niet waarom mensen daar maar over blijven zeuren. Jullie hebben het gewoon leuk samen. Of nou ja, gewoon? Buitengewoon leuk. Al vanaf het moment dat je hem hebt leren kennen voel je aan alles dat het goed zit. Sinds de eerste date weet je dat jullie een goede match zouden kunnen zijn. Maar eigenlijk sta je er niet echt bij stil. Je geniet namelijk, van het hier en nu met hem samen.

Of jullie nou een maandje aan het daten zijn of inmiddels al een half jaar, iedere keer als je bij hem bent geniet je optimaal. Jullie doen leuke dingen, hebben het fijn samen, kunnen stoeien én knuffelen. Maar iedere keer als je over hem vertelt in je naaste omgeving krijg je weer de vraag of jullie alweer officieel zijn. Damn, leave me alone.

Echte liefde is niet te omschrijven

Je weet wanneer het gevoel goed zit. Voel hem aan, luister naar de dingen die hij tegen je zegt, lees de dingen die hij stuurt goed door en geniet van elk lief woord. Het woordje relatie maakt zijn gevoel voor jou niet sterker, alleen jij kan dat doen. Liefde is wat er tussen jullie aan het bloeien is. Stop het niet gelijk in een hokje, laat het groeien. Liefde kun je niet verwoorden, het is er of het is er niet. Als je naar je intuïtie luistert weet je hoe het zit. Ga daarvoor. En laat het niet afhangen van dé vraag. Of hoe jullie nu kunnen worden omschreven. Liefde is geen woord.

Zie de persoon waar je mee aan het daten bent als een bloem, het verwelkt als je het plukt

En daarmee bedoelen we dat als je een bloem niet plukt, en ‘m in de natuur laat staan, je iedere keer weer kunt kijken hoe ‘ie weer in bloei komt. Maar als je een bloem plukt om ‘m mee naar huis te nemen en in een vaasje te zetten, dan is ‘ie binnen een week dood. Een bloem is zo mooi dat we het willen hebben, maar als we het eenmaal hebben verliest het haar schoonheid en bloeit het dood.

Snap je al waar we naartoe willen met deze metafoor? Geniet van het mooie in een mens. Laat het in zijn natuurlijke habitat verder groeien. Geniet ervan zonder hem te plukken. Op een gegeven moment kun je zelf een zaadje planten en deze laten bloeien, dicht bij jou. Maar voor nu, kijk er vol bewondering naar, geniet ervan en doe samen leuke dingen. Maar zorg ervoor dat je elkaar niet gelijk opeist.

De stempel an sich voegt niets toe

Wat heb je nou aan dat ene woordje ‘relatie’? Behalve dan dat je het op Facebook kan zetten? Het gaat erom wat jullie gevoel naar elkaar toe is. Je weet gewoon wanneer het 200% goed zit. Je voelt wanneer hij echt naar je kijkt, je ziet voor wie je bent en niet bezig is met iemand anders. Waarom heb je daar in hemelsnaam een stempel voor nodig?

En natuurlijk wil je niet dat hij met iemand anders gaat, compleet logisch. Maar als jij zijn wereld bent, dan heeft ‘ie geen behoefte aan iemand anders en dan zijn jullie samen genoeg. En dan voegt die stempel niet per se wat toe. Zeker niet direct.

Daten is de allerleukste periode

Daten is heerlijk. Oké, de stress eromheen is soms een beetje teveel maar eigenlijk is het heel leuk. De eerste kus, de zenuwen, de ietwat ongemakkelijke gesprekken. Heerlijk. Op één of andere manier zijn dates toch anders als je een relatie hebt. Je hebt de vis immers al binnen gehengeld. Ze zijn nog steeds even leuk, even gezellig, maar je hoeft hem niet meer te veroveren. Terwijl dat juist wel een lekker gevoel is. Dus waarom zorg je niet dat je die periode nog even wat rekt? Als het goed is kunnen jullie de rest van jullie leven nog officieel samen zijn. Geniet voor nu.

De stempel geeft je alleen maar een benauwd gevoel

Op het moment dat iemand aan je vraagt ‘wil je met mij een relatie’ heb je grote kans dat jij (ook al is het maar heel even) het gevoel krijgt dat je een wurgstrop om krijgt. Alsof iemand met beide handen naar je keel grijpt. Omdat je opeens heel duidelijk voor een keuze gesteld wordt of je jezelf echt wil vastleggen aan die persoon. En dat is best eng. Zeker als je een stukje ouder wordt en er opeens een stukje ‘toekomst samen’ bij komt kijken.

Als je de tijd neemt, het leuk hebt met iemand, dan merk je vanzelf wel of die persoon je toekomst is. Of hij een beter persoon van je maakt, je op een roze wolk laat zweven en of jullie samen een topteam zijn. En dan kun je altijd nog vragen of vragen of jij de enige voor hem bent. Maar take it easy en leer hem eerst echt goed kennen. Dan komt de rest vanzelf.

Je leert iemand pas echt goed kennen na een half jaar

Tenminste, dat is onze ervaring. In het begin doe je allebei je uiterste best je leukste ik te zijn voor een ander. En dan probeer je ook echt alles perfect te doen. Alle dates zijn perfect, je kleding is altijd op en top in orde, en je kapsel en make-up zitten altijd perfect. Ook als je met hem bent probeer je sophisticated te praten, sowieso geen vieze geluiden te maken, en je mening een beetje te nuanceren.

Echter na een tijdje durf je meer jezelf te zijn bij hem. Dan durf je je schoenen uit te doen, je mening helemaal te geven, en helemaal compleet jezelf te zijn. Datzelfde geldt voor hem. En als jullie op dat punt zijn aangekomen leer je iemand pas echt kennen, en dan weet je pas of iemand echt bij je past. En dan kun je het officieel maken.

Geniet van al jullie dates, het is de leukste tijd. Leer elkaar goed kennen en maak bewust een keuze als jullie er beide klaar voor zijn.