Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 3 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Waarom je een héle relatie verdient en niet een bijna of een halve

Na drie dates is het heus nog niet nodig om het ‘relatie-label’ te plakken. Maar na máánden lang om elkaar heen draaien, is het best prettig als hij zegt dat hij alleen voor jou wil gaan. Helaas, vaak genoeg blijft de verwarrende fase ein-de-loos duren. En hoe gek het je ook maakt, je gaat er in mee. Maar stop, jij verdient het allerbeste, een hele relatie. Je kunt je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst langer dan een nacht alleen hebt geslapen. Je houdt dagen in de week vrij, omdat hij dan meestal wil afspreken. Jullie appen de hele dag door. Maar de vraag ’wat zijn we nu eigenlijk?’ ontwijkt hij gewiekst.

Na drie maanden durfde je voorzichtig te polsen wat het nou eigenlijk was, wat jullie aan het doen zijn. Maar hij bracht het gesprek zó handig op een ander onderwerp dat je het niet nog eens durfde te vragen. Of je moest het doen met een: ’maar we hebben het toch leuk samen?’ Dan kon je niets anders doen dan het beamen, want ja, jullie hebben het leuk samen.

Het is tegenstrijdig, want je wilt ook vrij zijn. En je denkt: waarom zouden we er eigenlijk zo snel een label op plakken? Een ‘relatie’ klinkt zo vast en definitief. En ook een beetje eng. Je bent bovendien bang hem weg te jagen als je te hard van stapel loopt. Dat hij zal denken dat je hem zijn vrijheid en onafhankelijkheid ontneemt. Dus je laat het zo. En je kabbelt voort.

Jij bent het waard om voor te vechten

Soms is het goed. Om rustig aan te doen. Om de tijd te nemen om te kijken wat je nou eigenlijk voor elkaar voelt. Soms komt er dan ineens een moment dat hij wel helemaal toegewijd is aan jou. Dat hij niet meer een mogelijkheid wil open laten om met een andere mooie vrouw het bed in te duiken.

Maar soms geef jij alles en voel je toch dat het nooit écht wat gaat zijn. Dat het altijd een halve relatie blijft. Of een bijna relatie. Dat hij wel de lusten wil, maar niet de lasten. Als hij niet helemaal voor jou wil gaan, als hij niet wil zeggen dat je zijn liefde bent, als hij je niet bijzonder laat voelen, dan verdien je beter.

Je verdient iemand die banger is om jou te verliezen dan om zijn onafhankelijkheid kwijt te raken. En niet een man die met een schuin oog kijkt of er nog vrouwen zijn die hij ook wel mee naar huis wil nemen. Want jij bent een vrouw die het waard is om voor te vechten. Jij verdient een man die klaar is voor de liefde, echte liefde, die niet bang is om dat uit te spreken of te veel te voelen. Die andere mensen trots wil laten weten dat jij zijn meisje bent. Jij verdient een hele relatie, met alles er op en eraan. Neem geen genoegen met minder. Nooit.

LEES OOK: De 9 dilemma’s van het daten van tegenwoordig