Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 3 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom mensen die vaak in de spiegel kijken niet ijdel zijn maar juist pretty perfect

Je checkt je jezelf een paar keer per dag in de spiegel. Maar niet alleen in de spiegel. Ook in winkelruiten, autoraampjes, je telefoonscherm en zonnebrillen zie je graag een reflectie van jezelf. Maar mochten mensen altijd zeggen dat je ijdel bent kun je dat vanaf vandaag wegwuiven. Het is namelijk echt niet altijd een teken van ijdelheid, maar juist van perfectionisme. En dat is hoe dan ook een prachtige eigenschap. Spiegels zijn vrij belangrijk voor onze psychologische ontwikkeling. Baby’s tot twintig maanden oud kijken in de spiegel en zien gewoon een ander baby. Pas na die twintig weken hebben ze door dat ze naar zichzelf kijken, naar hun spiegelbeeld. Wetenschappers weten niet zeker of dit ook het punt in ons leven is dat we zelfbewustzijn ontwikkelen. Maar het is duidelijk dat spiegels een belangrijker rol spelen.

Zit je haar nog goed? Je make-up niet onder je ogen? Oh, er zit iets tussen je tanden. En je hebt ook een vlek op je shirt. Soms ben je wel blij dat je haar niet pluizig is geworden door de regen, maar het is niet zo dat je jezelf heel erg bewondert als je in de spiegel kijkt. Nee, het zijn eerder kritische, zelfbewuste gedachten die je hebt als je je spiegelbeeld ziet. Die wil je graag perfectioneren tot in de puntjes.

Je wil de beste versie van jezelf zijn en daar is helemaal niets mis mee. Het is niet oppervlakkig, het is juist dat je geen ‘fouten’ wilt maken. Je wilt goed voor de dag komen en alles uit het leven halen.

Pas wel op dat je niet te streng bent voor jezelf en je spiegelbeeld. Dat je je niet te veel aantrekt van de mening van anderen. Of dat je te veel streeft naar erkenning. Jij mag er zijn om wie je bent en je bent mooi zoals je er uit ziet. Onthoud dat.

LEES OOK: Waar wij vrouwen aan denken wanneer we in de spiegel kijken