Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 22 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Avondje gedronken? Dit is waarom je gezicht er de volgende ochtend nooit goed uitziet

Gisteravond voelde je je sexy en prachtig. Of het nou kwam door die nieuwe jurk, je haar dat fabulous zat, of door de alcohol: je voelde je zelfverzekerd en gelukkig. Maar nu, nu kijk je in de spiegel en schrik je je een hoedje van je grauwe gezicht. Hoe kan dat toch? Sinds het moment dat je je oogverblindend voelde en het moment dat je ‘s ochtends wakker wordt, lijk je wel tien jaar ouder geworden. Je teint is grijs, je hebt donkere kringen onder je gezwollen ogen en die lijntjes in je voorhoofd lijken ineens een stuk dieper. What happend?!.

Je hebt te weinig geslapen

Een inkoppertje, maar zoals je waarschijnlijk wel weet hebben we allemaal ons schoonheidsslaapje nodig. Uit Zweeds wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die weinig slapen niet alleen een treuriger humeur hebben, maar ook meer last hebben van hangende oogleden, rode ogen, donkere kringen, meer rimpels en hangende mondhoeken. Misschien vanavond maar extra vroeg onder de wol kruipen?

Je hebt ‘ja’ gezegd tegen een vette hap

Hoewel je voor het uitgaan een driegangenmenu had verorberd, had je ineens zo’n on-ge-loof-lijke trek. Toen iemand je voorstelde om nog een paar pizzapunten of een patatje te scoren, had je jezelf niet meer in de hand. Je mag de schuld geven aan de drank, want dat prikkelt je maag, waardoor je énorm kan verlangen naar vet eten. De kans is echter groot dat je nachtelijke snack behoorlijk wat zout bevat. En van zout zwel je op. Vooral de dunne huid onder je ogen houdt vocht vast.

Je bloedvaatjes zijn verwijd

Op je wangen, je voorhoofd, kin en neus heb je last van roodheid. Alcohol is de boosdoener. Drank is niet de oorzaak van rosacea, maar kan de huidaandoening wel verergeren. Alcohol kan namelijk tijdelijk zorgen voor verwijding van de bloedvaatjes in de huid. De belangrijkste verschijnselen van rosacea zijn blozen, uitgezette bloedvaatjes die er uitzien als een vlekkerige rode uitslag en helaas: blijvende roodheid in het gezicht.

Je huid schreeuwt om vocht

Alcohol droogt uit. Daarom heb je ook zo’n bonkend hoofd en voelt je mond krukdroog en vies. Alsof je een half jaar terug voor het laatst je tanden hebt gepoetst. Alcohol laat je nieren harder werken, wat er voor zorgt dat je om de haverklap moet plassen tijdens het uitgaan. En ook dat al het vocht uit je huid lijkt onttrokken. Daardoor zie je niet alleen rimpeltjes beter, je huid wordt van alcohol ook minder elastisch.

Probeer als je wijntjes drinkt ook af en toe een glas water achterover te slaan. Verder: verwijder áltijd je make-up en vergeet niet een hydraterende nachtcrème aan te brengen. Zo zou je de schade enigszins binnen de perken houden.

LEES OOK: Yum! Voedingsdeskundige Lily Simpson geeft tips om jezelf een stralende huid te eten