Emma Toussain
Emma Toussain Huidverzorging 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn gerstenkorrels? En hoe kom je van die dingen af?

Een gezonde en stralende huid is iets waar we allemaal naar streven, maar dat is niet altijd haalbaar. We zijn allemaal mensen, perfectie is niet te doen. Soms heb je last van issues met je huid, zoals puistjes, vettigheid, extreme droogheid of gerstenkorrels. Gerstenkorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte bultjes die zich onder het huidoppervlak vormen. Ze kunnen vooral rond de ogen, neus en wangen verschijnen en lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen behoorlijk frustrerend zijn omdat je zelf niet wegkrijgt.

En dat moet je ook niet zelf proberen.

Wat zijn gerstenkorrels?

Gerstenkorrels zijn kleine cysten die zich vormen wanneer dode huidcellen en talg zich ophopen onder het huidoppervlak. Ze zijn meestal klein, ongeveer 1 tot 2 millimeter in diameter, en hebben een witte of gelige kleur. Gerstenkorrels worden vaak verward met puistjes, maar in tegenstelling tot puistjes hebben ze geen ontstoken of rode huid eromheen. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, van baby’s tot volwassenen, en zijn over het algemeen onschadelijk. Je krijgt ze niet weg door veel te smeren met cleansers, ze zitten daar echt vast onder je huid.

Hoe ontstaan gerstenkorrels?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de vorming van gerstenkorrels:

Dode Huidcellen
Een opeenhoping van dode huidcellen kan de poriën verstoppen en leiden tot de vorming van gerstenkorrels.

Talg
Overmatige talgproductie kan bijdragen aan het ontstaan van gerstenkorrels, vooral als de talg niet goed kan ontsnappen.

Gebruik van cosmetica
Het gebruik van zware make-up of verzorgingsproducten die de poriën verstoppen, kan bijdragen aan de vorming van gerstenkorrels.

Gebrek aan exfoliatie
Onvoldoende exfoliatie kan leiden tot ophoping van dode huidcellen, waardoor gerstenkorrels kunnen ontstaan.

Hoe kom je van die dingen af?

Gelukkig kunnen de gerstenkorrels zeker verwijderd worden, maar probeer dat zelf niet te doen. Dit moet altijd met een schone naald gebeuren en met de juiste techniek, anders beschadig je je huid. Ga daarom altijd naar een professional, zodat zij jouw huid kunnen reinigen.

@thepeelingcompany

Wat kun je doen tegen gestekorrels?! 🤷🏼‍♀️ #vj #voorjou #viral #huidtips #skintok #skintips #beautician #huidtherapie #gerstekorrels #milia

♬ origineel geluid – The Peeling Company

Ben je helemaal schoon? Probeer je huid dan regelmatig te exfoliëren (niet té vaak), 1 á 2 keer per week is voldoende. Gebruik producten met hyaluronzuur, zodat je huid gehydrateerd blijft. En draag voldoende SPF, zodat je huid ook bescherd is tegen de zon.