Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

De hele dag zitten: dit zijn de gevolgen voor je billen

Of je nou thuis aan het werk bent, online lessen volgt óf al maanden zit te chillen: we zijn veel thuis. Héél veel. We zitten langer dan ooit en dat heeft gevolgen voor onder andere je billen.

Benieuwd naar wat het voor je kadetten doet en hoe je dit tegen kan gaan? We got you.

De hele dag zitten: de gevolgen

We zitten vaker dan ooit thuis. Thuiswerken is nog steeds de norm, de winkels zijn gesloten en je mag niet meer met grote groepen bij elkaar komen. Thuiszitten it is. Tuurlijk, we doen wat we moeten doen, maar toch is het verstandig om eens te kijken wat dat vele zitten voor je billen doet.

Da’s namelijk niet veel goeds. Er wordt niet voor niks gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Wedden dat jij na het lezen van dit artikel wel vaker de deur uit wil gaan voor een wandeling tijdens de lunch of na werk (voor de avondklok)?

Slaapmodus

Goed. We zitten nou eenmaal veel. Van je bed, ga je naar je stoel om te werken of een online les te volgen. Aan het einde van de dag plof je op de bank en jawel, zit je weer. Je raadt het misschien al, maar met door dat vele zitten doen je billen de hele dag niks. Als je lang zit, komen je billen in slaapmodus terecht.

Klinkt chill, is het niet. Dat heeft namelijk gevolgen voor veel spieren. Je bilspieren worden inactief, waardoor je heupbuigspieren sterker worden, waardoor je rug gekromd wordt. Dát zorgt weer een slechte houding en dat wil je niet. Als dat namelijk weer het geval is en je heup- en bilspieren niet goed functioneren, kan dat weer gevolgen hebben voor je enkels en knieën.

Zwakkere delen

Als je bilspieren het gewicht niet meer kunnen dragen, wordt dat verplaatst naar de zwakkere delen. En daar kan je weer last van krijgen. Je spiermassa neemt af en dan kan je trainen wat je wil, maar nieuwe bilspieren kweken (lees: een ronde booty krijgen) is dan lastiger dan ooit. Het gevolg? Platte billen én een verslechterde bloedsomloop.

We weten niet van jou, maar dit willen we voorkomen. Hoe? Regelmatig opstaan is de oplossing! Sta tussen het zittend werken op om een kopje thee te zetten of je lege flesje te vullen, maak een wandeling rond lunchtijd en na werk. Zo simpel kan het zijn.