Redactie
Redactie Food 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo transformeer je een zak chips tot een luxe snack

Dat er ooit een wereld was zonder aardappelchips vinden we maar een akelig idee. Wij kunnen ze immers niet meer wegdenken uit ons leven, verslavende smaakbommetjes die ze zijn. Tijd om chips het voetstuk te geven dat het verdient. Hoe we dat willen doen? Met manieren om chips te transformeren tot luxesnacks.

Want hoe lekker chips ook zijn, luxe is meestal niet de associatie die ermee gepaard gaat. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar wil je die aardappelchips toch eens extra laten schitteren, doe dan vooral inspiratie op uit onderstaande lijstje.

Zo maak je van chips een luxesnack

1. Geef je chips een jasje

In een video van Instagrammer coconut&bliss zagen we hoe de chef een portie chips voorziet van een mengsel met honing, sriracha en boter. Daarmee geef je ze dus in feite een coating, net zoals je bij popcorn doet. Ja, wij vinden dit absoluut een briljant idee en ja, onze hersenen gaan dan spontaan bedenken wat voor jasjes nog meer lekker zouden zijn. Wasabiboter? Sojasaus-sesamboter? Of juist iets met chocolade. Want ja, ook dat laatste is gewoon heel erg lekker bij chips.

2. Geef ze een luxedip

Ook aan dips kun je makkelijk een extra dosis luxe toevoegen. Wij zijn bijvoorbeeld groot fan van Pringles met een dip van cream cheese en zalmeitjes, zoals we zagen bij het Londense Black Axe Mangal. Mag het nog wat decadenter dan kun je natuurlijk ook altijd kaviaar inzetten, al vinden we vegan kaviaar hier misschien wel net zo geschikt. Of maak na wat Culy’s Nancy een tijd geleden bij radiostation Sublime presenteerde: eiersalade met veel boter, als dip voor Pringles. Een dip met kleine blokjes verse vis kan ook, een beetje zoals bij deze tropische garnalendip.

3. Gebruik ze in de plaats van croutons

Chips > croutons”, klinkt het bij foodblogger Carolina Gelen en daar kunnen we alleen maar instemmend ja op knikken. In haar bijhorende video verkruimelt ze aardappelchips op een simpele salade met een dressing vol umami en parmezaan. Lekker als een zomerse lunchmaaltijd, óf als borrelidee waarbij je de slabladeren afzonderlijk als hapjes presenteert en bestrooit met voorgenoemde toppings. En zo wordt die chips opnieuw uit hun ordinaire jasje gehaald.

4. Maak er loaded aardappelchips van

Fan van loaded nacho’s? Wat met laatstgenoemde maischips kan, kan natuurlijk ook met gewone chips van aardappel. Leef je dus gerust uit met toppings als tomatensalsa, kip, jalapeño en gesmolten kaas. Of imiteer het effect van een truffelfrietje en ga voor parmezaan en (verse) truffel. We zeiden het toch al? LUXE.

Meer met snacks?