Audrey Garot
Audrey Garot Nagels 17 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo voorkom (en fix) je jouw gespleten nagels

Picture this: je hebt eindelijk besloten dat het tijd is om afscheid te nemen van je mooie (maar ook véél te dure) gelnagels. Je probeert je natuurlijke nagels te omarmen, maar toch dat lukt helaas nog niet zo goed. Het lijkt wel of je nagels er nog slechter aan toe waren dan eerst. Je merkt dat je nagels heel kwetsbaar zijn en je krijgt scheurtjes in je nagels. Maar hoe krijg je gespleten nagels en wat kan je ertegen doen? Wij leggen het je uit.

Binnenkort verlang je nooit meer naar gelnagels!

Wat zijn gespleten nagels?

Je hebt een gespleten nagel wanneer je nagel verticaal breekt, in tegenstelling tot een gebroken nagel. Een gespleten nagel komt het meest voor bij een zwakke nagel, maar het kan ook te maken hebben met je genen. Sommigen van ons worden nou eenmaal geboren met zwakkere nagels, hoe oneerlijk dat ook is.

Een gespleten nagel is dus niet hetzelfde als een gebroken nagel. Een gespleten nagel breekt dus in verticale richting..ll.. en een gebroken nagel horizontaal. Een gebroken nagel wordt meestal veroorzaakt door slijtage en dit heeft dus niks te maken met de gezondheid van je nagel, anders dan een gespleten nagel.

Hoe krijg je gespleten nagels?

De meest voorkomende reden waarom je gespleten nagels krijgt is een overmatige blootstelling aan water. Dus ben jij een kapper of schoonmaakster en kom jij de hele dag in aanmerking met water? Dan is het niet zo gek dat jij hier last van hebt. Ook door corona zijn we natuurlijk gewend om meer onze handen te wassen, (alhoewel dat waarschijnlijk veel minder is dan eerst) waardoor we ook eerder te maken hebben met gespleten nagels.

Dit zijn niet de enige redenen waarom jij last kan krijgen van dit kwaaltje. Gezondheidsproblemen als psoriasis, schildklieraandoeningen, auto-immuunproblemen en een vitaminetekort kunnen ook een effect hebben op je nagels. Ook als je nagels niet snel groeien kan het zijn dat je een biotine, vitamine C of zink tekort hebt. Als jij schilferige nagels hebt, kan dit het gevolg zijn dat je niet genoeg proteïne eet. Als jij denkt dat je last hebt van gespleten nagels door één van deze gezondheidsproblemen, kan het geen kwaad om even een bezoekje aan de dokter te brengen.

Dit is hoe je het voorkomt

Het is het allerbeste om gespleten nagels te voorkomen. Als je kapper bent kan je natuurlijk moeilijk zeggen dat je niet meer in aanraking wilt komen met water, maar er zijn een paar dingen die je wél kunt doen:
1. Hou je nagels kortgeknipt.
2. Doe één keer in de week een DIY manicure om je nagels gezond en sterk te houden.
3. Gebruik een acetonvrije nagellakremover, want aceton verzwakt je nagels en dat moeten we niet hebben!
4. Breng een nagelbehandeling aan in plaats van nagellak.
5. Probeer zoveel mogelijk handschoenen te dragen als je de afwas doet of in aanraking komt met chemicaliën.
6. Smeer je handen na het wassen in met een hydraterende handcrème.

Dit is hoe jij je nagels fixt als het te laat is

Is het te laat en heb je al te maken met een gespleten nagel? No worries, ook dan hebben wij de oplossing voor jou. Knip als eerste je nagel voor zover mogelijk af, omdat de spleet anders alleen maar erger kan worden. Breng ‘s ochtends en ‘s avonds vitamine E aan op je nagels en op je nagelriemen. Dit absorbeert goed, geeft onmiddelijke hydratatie en het bevordert de bloedstroom. Hoe groter de scheur, hoe langer het zal duren voordat je nagel weer helemaal de oude is. Good luck! Wees dus voorzichtig met het gebruiken van de vinger.

Dit zijn de mooiste nageltrends voor deze herfst en je wil ze gelijk proberen