Audrey Garot
Audrey Garot Huidverzorging 17 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Heb je last van acne littekentjes? Zo kom jij er vanaf

Het hebben van acne is al vervelend genoeg, maar als je puist je gezicht dan ein-de-lijk heeft verlaten, blijf je achter met zo’n stom litteken. Soms blijft deze wel weken zitten, hoe irritant is dat?! En als je pech hebt, zie je ‘m voor altijd. Je verzorgt je gezicht nog zo goed, maar het lijkt wel alsof het allemaal geen zin heeft. Maar maak je geen zorgen, het verzorgen van acne littekens werkt ook wel iets anders en wij gaan jou vertellen hoe je deze zo snel mogelijk weer kan laten verdwijnen.

Kleine disclaimer: elke huid is anders en niet iedereen heeft baat bij dezelfde treatment. Het kan dus zijn dat voor de één iets werkt, maar voor de ander niet. Twijfel je? Laat je altijd adviseren door een specialist.

Zo kom je af van acne littekens

Het is super vervelend als je veel last hebt van acne littekens. Maar hoe onstaan deze eigenlijk? Dit soort littekens ontstaan wanneer de huid zichzelf probeert te genezen na een ‘aanval’ van acne. Het genezen duurt dus iets langer dan normaal, omdat je huid vaak best beschadigd raakt. In de meeste gevallen trekken deze littkens vanzelf wel weer weg, maar mocht dit niet het geval zijn, of je wilt het proces stimuleren, kan je onderstaande stappen volgen.

1. Blijf reinigen

Als je last hebt van acne littekens is het heel belangrijk om vast te houden aan een goede reinigingsroutine. Reinig iedere dag ‘s ochtends en ‘s avonds om je acne onder controle te houden. Ook is de hoeveelheid van het reinigingsmiddel erg belangrijk. Zorg ervoor dat de hoeveelheid gelijk is aan de grootte van een deksel van een waterfles. We know, het is een beetje een rare vergelijking, maar zo weet je wel hoe veel je moet gebruiken. Als je minder gebruikt, kan dit juist leiden tot puistjes, omdat er nog vuil en make-up op je huid blijft zitten.

Je weet dus nu dat het goed is om twee keer per dag je huid te reinigen. Maar waarmee moet je je huid dan reinigen? Het is het beste om te reinigen met een reinigingsmiddel waar salicylzuur inzit. Salicylzuur is namelijk ontstekingsremmend en antibacterieel. Laat dat nou precies zijn wat je nodig hebt!

2. Stop met het plukken aan je gezicht

We weten dat het heel verleidelijk is om aan je puistjes te plukken, maar probeer dat niet te doen. Knijp vooral ook niet je puistjes uit, want dit kan leiden tot een bacteriële infectie en blijvende schade. Probeer dus zo min mogelijk aan je puistjes te zitten, ook al is het lastig.

3. Gebruik een vitamine C serum of een anti-litteken gel

Als je een litteken hebt gekregen van een puistje, is de kans groot dat deze vanzelf wel weer wegtrekt. Toch kan het geen kwaad om het zekere voor het onzekere te nemen door een vitamine C serum aan te brengen. Vitamine C helpt bij het ophelderen van de huid en dat wil je natuurlijk als je last hebt van acne littekens. Een andere optie is om een anti-litteken gel aan te brengen op de plekken waar je een puist heeft gezeten. Breng dit dus wel echt gericht aan en smeer het niet over je hele gezicht.

4. Gebruik resurfacing-producten

Als je last hebt van acne of acne littekens, kan je het beste producten gebruiken die resurfacing-ingrediënten bevatten. Glycolzuur en melkzuur helpen bijvoorbeeld om de littekens zo veel mogelijk te minimaliseren. Zoek dus producten die hierbij passen om je acne zo snel mogelijk te laten verdwijnen.

5. Vergeet retinol niet

Retinol wordt tegenwoordig steeds populairder en dat is niet zonder reden. Retinol helpt ook goed bij het onder controle houden van acne en het versnelt het celvernieuwingsproces, waardoor je littekens sneller genezen.

Toch kan je retinol niet zo maar gebruiken en moet je er wel voorzichtig mee zijn, maar als je het goed doet is het echt een wondermiddel. Zorg dat je niet de zuren AHAS en BHAS tegelijk gebruikt, omdat dit schadelijk kan zijn voor je huid. Ook als je net begint met het aanbrengen van retinol is het goed om dit in het begin één keer per week aan te brengen. Kijk zelf hoe je huid hierop reageert en zo kan je het steeds meer opbouwen, maar breng het zeker niet te vaak aan. Anders ben je nog verder van huis.

6. Probeer een professionele behandeling

Als je acne is verdwenen en je alleen nog maar acne littekens hebt, probeer dan eens om een professionele behandeling te nemen tegen deze littekens. Overleg samen met een professional welke behandeling het beste bij jouw situatie past voor het meest optimale resultaat.

7. Eet gezond

Je bent wat je eet, zeggen ze wel is. En daar zit toch wel een kern van waarheid in. Gezond eten heeft namelijk een grote invloed op je huid om zowel acne als acne littekens te verminderen. Probeer alcohol en suikers te minderen en ga juist voor groenten, fruit en drink dagelijks twee liter water. Ook gluten kunnen slecht zijn als je vaak last hebt van acne. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar als jij denkt dat je hier last van hebt, kan je proberen om een weekje geen (of minder) gluten te eten. Eet dus zo gezond mogelijk, maar onthoudt jezelf niks, want het leven moet natuurlijk ook een beetje leuk blijven.

8. Gebruik niet-comedogene make-up

Als laatste kunnen sommige producten die je dagelijks gebruikt jouw acne of acne littekens verergeren, zonder dat je het doorhebt. Stap dus over op niet-comedogene (dit is een product die de poriën niet verstopt en de acne bevordert) of minerale make-up als jij hier last van hebt. Make-up producten die parabenen en kunstmatige oliën bevatten, kunnen je huid verergeren als deze niet goed van je huid af worden gehaald.

Deze dingen kan jij doen om alles uit je geliefde ‘selfcare’-dagje te halen