Yasmine Esser
Yasmine Esser Love & Seks 5 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo weet je wanneer je moet vechten voor je relatie of wanneer je beter kunt opgeven

Soms weet je dat het klaar is. Je voelt dat de liefde op is. Dat jullie beter af zijn zonder elkaar. Maar wat als je twijfelt? Wat als je wel wilt vechten, maar niet weet of het zin heeft? En of je het nog kunt opbrengen? Wanneer is het beter om afstand te nemen en hem te laten gaan en wanneer is het goed om alles op alles te zetten om samen sterker te worden?
Als je niet gelukkig bent met hoe je relatie is, dan zul je in eerste instantie alles willen doen om het tussen jou en je lover te verbeteren. Maar wanneer weet je hoe lang je moet doorvechten en wanneer je beter kunt accepteren dat je relatie over is? Hoe weet je of je wilt en kunt leven zonder hem? Of dat je gelukkiger wordt als je blijft vechten?

Misschien heb je het zelf al opgegeven. Zonder dat je het doorhad

Wanneer heb je voor het laatst echt je best gedaan? Je mooiste hakken uit de kast gehaald. Hem verleidelijk aan gekeken op dat feestje waar je danste. Wanneer heb je hem voor het laatst verrast? Met een briefje, met een cadeautje, door spontaan ergens te gaan eten? Wanneer dacht je voor het laatst: ‘ah, wat maakt het ook uit’, toen hij iets deed waar je je aan stoorde. In plaats van dat je meteen uit je vel sprong.

Misschien heb je al wel een hele tijd geen moeite meer gedaan. Misschien heb je je relatie wel opgegeven voordat je het zelf door had. Misschien ben je wel helemaal niet meer aan het vechten, maar weet je diep van binnen allang dat je afscheid van hem gaat nemen. Dat zegt al veel.

Stel jezelf de vraag of je nog gelooft in jullie

Kijk je er naar uit om samen met hem te zijn? Verheug je je erop om samen op de bank te liggen, in zijn armen, om samen naar vrienden te gaan, om vakanties te plannen? Of vind je het eigenlijk fijner als hij er niet is? Omdat je dan je eigen gang kan gaan. Of omdat zijn aanwezigheid ervoor zorgt dat je moe wordt, want hij slurpt al je energie op. Vraag jezelf af of je nog steeds gelooft in jullie als koppel.

Ben je de enige die vecht?

Het is belangrijk te kijken naar jezelf, maar het is ook goed om te weten hoe hij staat in jullie relatie. Je kunt eindeloos blijven vechten, maar als jij de enige bent die wilt dat de relatie werkt, dan gaat het niet lukken. Dan is het verspilde energie. Daarom: praat er samen over. Gelooft hij ook nog in jullie of ziet hij lijdzaam toe hoe jullie relatie ten einde loopt? Is hij nog bij je omdat hij het wel prettig vindt, omdat hij bang is iets te verliezen wat er al niet meer helemaal is? Of omdat hij van je houdt en zich niet kan voorstellen dat jij uit zijn leven zou zijn?

De perfecte liefde bestaat niet. En het perfecte plaatje ook niet. Natuurlijk wil je die ontzettende hunk, waar je knieën van gaan knikken. Je wilt dat je hart sneller klopt als jullie elkaar weer zien. Je wilt de spanning én de veiligheid. Je wilt een relatie waarin je vierentwintig uur per dag samen wilt zijn. Je wilt kunnen lachen en huilen en een constante stroom van gespreksstof hebben. En als je een relatie hebt, waarin één van deze dingen mist, ja, dan ‘mist’ er wat. En dan denk je al snel dat hij niet de ware voor je is. Maar weet: het zal nooit áltijd koek en ei zijn.

Als je nog steeds gelooft in jullie en hij doet dat ook. Als je je nog steeds het grootste deel van de tijd blij bent met hem. Als je helemaal jezelf kan zijn. Als je gelukkiger bent met hem in je leven dan wanneer hij zou verdwijnen. Dan weet je diep van binnen wel wat je wilt. En hoopt. En waar je hart ligt.

LEES OOK: Als je het single-leven wilt, maar ook samen wilt zijn