Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Haar 31 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

10 redenen waarom jij je haar verliest (en hoe je dit kan oplossen!)

Je verliest dagelijks ongeveer 100 haren en dat is helemaal normaal. Niets om je zorgen over te maken. Maar heb je het idee dat je toch écht meer dan dat verliest, dan zou je te maken kunnen hebben met haaruitval. Haarverlies bij vrouwen komt vaker voor dan je denkt en gelukkig is er ook wat aan te doen.

Haarverlies

Er zijn een aantal redenen waardoor jij last zou kunnen hebben vaan haarverlies. Dit kan komen door stress, koorts, vitaminetekort, ijzertekort, verandering in dieet, schildklieraandoening, ongezonde hoofdhuid, zwangerschap of door de anticonceptie die je neemt. Wij gaan dieper in op deze redenen en misschien nog wel belangrijker: de oplossingen.

1. Stress veroorzaakt haaruitval

Chronische stress kan haarverlies veroorzaken. Dit is ook wel bekend als Telogen Effluvium. Door een stressvolle gebeurtenis of ernstige systemische infectie kunnen bepaalde haarzakjes voortijdig stoppen met groeien en in de telogene (rust) fase komen. De door Telogen Effluvium aangetaste haren blijven dan ongeveer drie maanden in de rustfase, daarna zullen ze uitvallen. Er is wel goed nieuws: want je haar zal terug groeien. Haarverlies wordt namelijk twee maanden nadat je stress begint erger en stopt ongeveer vier maanden nadat de stress ook stopt.

2. Gewichtsverlies en het verandering in je dieet

Minder (gezond) eten kan zorgen voor haarverlies. Je krijgt dan namelijk niet dezelfde voedingsstoffen binnen die je normaal wel binnenkreeg. Vooral eiwitten kun je niet missen.

3. Beschadigen van je haar zorgt ook voor haarverlies

Probeer je haar niet te strak te doen als je bijvoorbeeld vaak een paardenstaart draagt. Ook het overmatig gebruik van producten zorgen dat de sterkte van je haar vermindert. Hierdoor krijg je geen haarverlies maar breekt je haarlok af. Ook het blonderen van je haar is schadelijk en kan zorgen schade.

4. Hoge koorts

Je zult waarschijnlijk niet snel de link leggen tussen het hebben van koorts en haarverlies, toch is er echt een samenhang. Als je koorts hebt gehad kunnen de haarzakjes tijdelijk stilvallen omdat je lichaam zich focust op het bestrijden van infecties. Hoe hoger en langer je de koorts hebt, hoe meer haarverlies. Wel merk je dit vaak pas 2 tot 3 maanden later.

5. Laag ijzergehalte

Een tekort aan ijzer kan je bijvoorbeeld krijgen door een zware menstruatie, je vegetariër bent of je regelmatig bloeddonaties doet. Ijzertekort kan dan weer leiden tot haarverlies. Je ijzergehalte kan worden verhoogd door bepaalde voedingsmiddelen zoals rood vlees, spinazie, peulvruchten of door supplementen te slikken.

6. Je vergeet voor je hoofdhuid te zorgen

Het hebben van een gezonde hoofdhuid is van belang voor het hebben van gezond haar. Als je blokkades of ophopingen hebt op je hoofdhuid kan dit je haarschubben verstikken, ze krijgen dan namelijk geen lucht. Hierdoor kan je haar niet meer groeien. Een simpele en goedkope oplossing is pure kokosolie. Breng het aan voor het slapengaan, slaap erin en was de volgende dag af. Zo kan je haarverlies voorkomen.

7. Vitaminetekort leidt tot haarverlies

Vooral vitamine D en B12 zijn van belang voor gezond haar en gezonde huid. Als je last hebt van haarverlies moet je proberen vaker vlees te eten voor vitamine B12 en meer naar buiten te gaan voor je vitamine D. Ben je vegetariër? Dan kan je ook supplementen van deze vitamines slikken.

8. Anticonceptie

Het is goed om je in te lezen over welke anticonceptiepil je kiest. De ene is namelijk bevordelijk voor gezond haar en de andere juist niet. Je hebt over het algemeen anticonceptiepillen met oestrogeen en dit is juist goed voor je haar, maar anticonceptiepillen met alleen progesteron kunnen bijdragen aan haarverlies.

9. Zwanger?

Sommige vrouwen hebben juist dikker en voller haar tijdens hun zwangerschap. Helaas wordt dit niet iedereen gegund. Tijdens je zwangerschap gaan meer van je haren in de rustfase door hormonale verandering. Gelukkig zullen je haren 3 á 4 maanden na je bevalling weer terug moeten groeien.

10. Schildklieraandoeningen

Een schildklieraandoening zoals hypothyreoïdie kan haarverlies veroorzaken en komt het meest voor bij vrouwen in de menopauze. De aandoening zorgt voor meer vervelende issues (denk aan gewichtstoename, droge huid en somberheid) maar zorgt er ook voor dat het haar droog wordt. Denk je hier last van te hebben? Dan is het handig om naar de dokter te gaan.

Heb jij veel last van haarverlies? Dan maak je waarschijnlijk deze fout