Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Beauty en Style 31 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Alles wat je moet weten en doen voordat je aan een spray tan begint

De zomer komt er weer aan en langzaam kunnen we ook weer naar buiten met blote benen en armen. Er is wel een klein probleem: onze ledematen lijken wel melkflessen. Bruine benen staan toch net wat leuker onder dat ene zomerjurkje maar aan het begin van de lente heb je natuurlijk nog niet de tijd gehad om in de zon te liggen. Je hebt dan ook twee opties om snel aan een kleurtje te komen.. de zonnebank óf een spray tan.

Er zijn wel wat dingen die je moet weten en doen voordat je aan een spray tan begint.

Spray tan

Een spray tan wordt gedaan met een spray waar de stof dihydroxyaceton in zit. Deze stof kan je huid voorzien van die gewilde bruine kleur. De kleur kan zo’n zeven tot tien dagen aanhouden en is dus perfect voor een feestje of een weekendje weg. De kosten van een spray tan zijn gemiddeld 30 euro. Klinkt allemaal hartstikke leuk, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je hier aan begint.

1. Scrubben is een must

Voordat je naar je afspraak gaat moet je goed scrubben. Dit doe je om de dode huidcellen van je huid te verwijderen en droge plekken op je huid te verzachten. Gebruik onder de douche een scrub en breng deze met zachte en cirkelvormige bewegingen aan. Zo verwijder je dode huidcellen en maak je je huidoppervlak ideaal glad voor de afspraak. Wij raden deze scrub van Rituals aan.

2. Scheren moet vóór je afspraak

Scheren voor de afspraak heeft twee voordelen. Het eerste voordeel is dat scheren ook een beetje kan werken als een scrub, je verwijdert zo ook dode huidcellen. Ook is het zo dat zelfs de kleinste hoeveelheid stoppels ophoping van de follikel kan veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je geen egale kleur krijgt van de spray tan. Het tweede voordeel van scheren voor je spray tan, is dat scheren na je afspraak ervoor kan zorgen dat de kleur sneller vervaagt.

3. Het hydrateren van je huid is van belang

Twee á drie dagen voor je spray tan moet je je huid goed blijven hydrateren. Dit moet je niet direct voor je afspraak doen! Te veel oliën en crèmes zullen er namelijk voor zorgen dat de kleur niet goed doordringt en goed opgenomen wordt door de huid. Na de afspraak moet je je huid ook goed gehydrateerd houden als je wil dat de kleur lang blijft zitten. Wij raden deze bodylotion van Biotherm aan.

4. Verwijder je make-up voor de spray tan

Dit lijkt een logische tip, maar moet je echt niet vergeten. Anders krijg je lelijke vlekken op je gezicht en is heel je spray tan mislukt. Niet elke salon zal make-up remover hebben, dus kom je rechtstreeks van een afspraak? Zorg dan dat je zelf ook wat doekjes in je tas hebt.

5. Bereid je voor om je uit te kleden

Je hoeft niet helemaal naakt, als je dit niet wilt. Wil je dit inderdaad niet? Houd er dan rekening mee dat je ondergoed of een bikini aandoet met een vorm die je mooi vindt voor jouw perfecte tanline. Ook moet je niet vergeten dat je vlekken gaat krijgen op het ondergoed of de bikini die je aandoet. Doe dus niet je mooiste bikini of lingerie setje aan.

6. Draag geen accessoires

Om te voorkomen dat je tanlines krijgt van de accessoires die je draagt, moet je je ringen, armbanden, oorbellen en kettingen af doen.

7. Lak je nagels voor de spray tan afspraak

Voor de afspraak is het handig om je nagels te lakken. Dit hoeft niet per se met een kleurtje, een doorzichtige nagellak is ook goed. Dit doe je om een barrière te creëren om te voorkomen dat je Nagels verkleuren tijdens je spray tan.

8. Draag losse kleren na je spray tan

Je spray tan kan na de afspraak nog wat afgeven. Draag daarom losse en donkerkleurige kleding. Strakke kleding kan voor wrijving zorgen en zal op deze plekken sneller vervagen.

9. Maak na de spray tan geen andere plannen

Na een spray tan moet je minimaal vijf uur wachten voordat je mag douchen. Je krijgt meestal een laag die er donker uitziet en dit slijt na verloop van tijd. Ook zul je eerst een chemische geur ruiken, dit komt door de stof van de spray. Het is dus verstandig om na je afspraak meteen naar huis te gaan en het resultaat pas de volgende dag aan de wereld te laten zien.

10. Sporten moet je even overslaan

Ben je een echte sportfanaat? Dan is er helaas slecht nieuws voor jou. Je mag namelijk de eerste 24 uur niet sporten, omdat je de pigment van de spray tan eerst echt even moet laten intrekken.

Alle melkflessen verzamelen! Dit zijn de beste zelfbruiners