Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Love & Seks 1 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Langer leven door het hebben van seks? Wij zetten alle gezondheidsvoordelen op een rijtje

Seks is niet alleen leuk en lekker, maar blijkt ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen te hebben. Misschien wist je dit al, maar naarmate er meer onderzoek naar wordt gedaan wordt het steeds duidelijker dat geslachtsgemeenschap essentieel is voor een gezond leven. Het kan je zelfs helpen langer te leven.

Wij zetten de gezondheidsvoordelen voor je op een rijtje.

Seks

Als je seks hebt wissel je simpel gezegd ‘sekssappen’ uit. Denk bijvoorbeeld aan sperma of vaginaal vocht. In deze ‘sappen’ zitten bacteriën en de cellen in je lichaam gaan dan zoeken naar welke bacteriën het weg wilt hebben en welke in het lichaam mogen blijven. Hierdoor komen er meer antistoffen die gaan ‘aanvallen’ om bepaalde slechte stoffen buiten te houden.

Het hebben van seks is fijn maar het heeft dus ook een aantal echte gezondheidsvoordelen. Let maar goed op.

1. Bye bye, verkoudheid en griep

Volgens een onderzoek hebben mensen die een paar keer per week seks hebben veel hogere hoeveelheden van het antilichaam immunoglobuline dan mensen die minder dan één keer per week seks hebben. Wat betekent dat geslachtsgemeenschap je tot een bepaalde hoogte kan beschermen tegen een verkoudheid.

2. Calorieën verbranden

Veel calorieën verbrandt je met het hebben van seks niet, maar het is nog altijd beter dan op de bank zitten. Geslachtsgemeenschap verhoogt de bloedstroom en laat je hart sneller kloppen. Simpel gezegd, seks is een vorm van lichaamsbeweging en het is leuker dan rondjes rennen, toch?

3. Gezond hart

Onderzoeken hebben aangetoond dat een actief seksleven samenhangt met een langer leven. Een bijzonder opvallende reden is dat het erop lijkt dat geslachtsgemeenschap het risico op hartaanvallen, beroertes en andere hartaandoeningen kan verlagen. In 2010 voerde het New England Research Institute een grootschalig onderzoek uit. De resultaten lieten zien dat het regelmatig hebben van seks het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Natuurlijk hebben we het dan niet over mensen met een aangeboren aandoening.

4. Het hebben van seks reguleert je hormonen

Een gezond hormoonprofiel zorgt onder meer voor een regelmatige menstruatiecyclus en het kan vervelende overgangsklachten helpen verminderen. Natuurlijk zijn hier ook weer uitzonderingen op te vinden.

5. Seks kan hoofdpijn verhelpen en fysieke pijn verminderen

Helaas, je kan de: “Ik geen zin in seks want ik heb hoofdpijn”-smoes niet langer gebruiken. Tijdens geslachtsgemeenschap komt het hormoon oxytocine vrij in je lichaam. Oxytocine zorgt voor minder (hoofd)pijn.

6. Seks vermindert stress en verlaagt de bloeddruk

Er is nóg een voordeel van de oxytocine die vrijkomt tijdens een orgasme: het kalmeert de zenuwen. Studies laten zien dat oxytocine de effecten van cortisol, een stresshormoon, tegengaat. Ook zal je beter slapen na het hebben van seks omdat je je dus lekker ontspannen voelt.

7. Seks verhoogt je zelfvertrouwen en is goed voor je gemoedstoestand

Het hebben van seks heeft ook psychologische voordelen. Een gezond seksleven leidt tot langdurige tevredenheid met iemands geestelijke gezondheid en vergroot het vermogen om eerlijk en intiem te communiceren.

8. En de laatste: het vergroot de controle over je blaas

Tijdens het hebben van seks train je je bekkenspieren en deze spieren behoren tot dezelfde groep die de urinestroom regelen. Hierdoor leef je niet echt langer, maar fijn is het wel.

6 redenen waarom vaker knuffelen goed is voor je gezondheid