Redactie
Redactie Gezondheid 29 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

6 redenen waarom vaker knuffelen goed is voor je gezondheid

Niets zo fijn als ‘s avonds in de armen van je partner kruipen, twee kinderarmpjes om je nek of een vriendin die je vol enthousiasme omhelst. Een knuffel kan troosten, liefde geven en beschermen. Maar waarom is knuffelen eigenlijk zo fijn? En is het ook goed voor onze gezondheid?

Misschien ben je een enorme knuffelkont en heb je deze redenen helemaal niet nodig om vaker te knuffelen. Maar als je niet zo’n knuffelaar bent, dan zijn er toch een paar grote voordelen die je wellicht kunnen overtuigen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Waarom knuffelen goed is voor je gezondheid

Komen ze…

1. De ‘feel good’- factor

Tijdens een omhelzing komen er chemische stofjes vrij die zorgen voor een geluksgevoel. Dit ‘knuffelhormoon’, genaamd Oxytocine, zorgt voor gevoelens van vertrouwen, toewijding en verbondenheid. En die vormen dé basis voor vriendschappen en relaties.

2. Bloeddruk verlagend

Je voelt je niet alleen geestelijk beter na een omhelzing, ook je fysieke gezondheid verbetert. De sensatie die je ervaart wanneer iemand je aanraakt zorgt ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden en een signaal zenden naar je hersenen, die op hun beurt weer je bloeddruk verlagen.

3. Minder stress en angsten

Knuffels en aanrakingen verminderen onze zorgen aanzienlijk, zo blijkt uit een studie naar angst en stress. Door aanrakingen verhoogt het gehalte dopamine en serotonine in ons bloed wat een positieve invloed heeft op onze emotionele stabiliteit. Bovendien wordt tijdens een omhelzing het stresshormoon cortisol verminderd, waardoor er relax seintjes naar je hersenen worden gestuurd en je lichaam zich ontspant.

Wil je weer closer worden met je partner? Dit doen gelukkige koppels om hun relatie sterker te maken

4. Goed voor je immuunsysteem

Knuffelen is ook goed voor je immuunsysteem. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2010 dat er onder andere meer witte bloedcellen aanwezig waren in het bloed van de personen die veel aangeraakt waren.

5. Intimiteit en voldoening

Knuffelen leidt vaak tot meer intimiteit tussen geliefden. Maar ook knuffelen na de liefdesdaad is belangrijk. Zo blijkt dat partners die na de seks nog knuffelen vaak meer voldoening halen uit de seks dan partners die niet knuffelen.

6. Verminderd pijn

Knuffelen kan zelfs zo krachtig zijn dat het pijn verminderd. Er zijn zelfs therapieën die hier gebruik van maken. Door handopleggingen wordt bijvoorbeeld geprobeerd om het natuurlijk helingsproces te versnellen.

Dit artikel verscheen eerder op Famme

Meiden met deze sterrenbeelden houden onwijs van knuffelen

Healthline