Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love & Seks 27 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Het 14:30 uur gevoel: Waarom je altijd zo verschrikkelijk moe bent rond dit tijdstip

Je kent het wel, na de lunch schuif je weer achter je bureau en hoewel je dus net je welverdiende en broodnodige pauze hebt gehad, ben je niet vooruit te branden. Het liefst zou je je hoofd op je toetsenbord willen leggen om ter plekke een heerlijk dutje te doen. Héél eventjes maar. Helaas zal je baas het daar niet mee eens zijn. En de dag begon nog zo goed. Toen je wekker ging sprong je vol goede moed uit bed, om de dag te beginnen met een heerlijk kopje koffie. Waarschijnlijk heb je rond elf uur nog een lekkere koffie gehad om je daarna weer te storten op je werk.

Maar na de lunch ging er ergens iets mis. Al de energie waar je vanmorgen nog over beschikte lijkt ineens verdampt te zijn. En als je om je heen kijkt zie je dat je niet de enige bent die er last van heeft. En precies dát gevoel staat bekend als ‘Het 14:30 Gevoel.

En nee, dat is geen verzinsel. Want volgens de Urban Dictionary is het 14:30 gevoel wanneer je je middag cafeïne shot niet hebt gehad, óf een excuus voor de saaie situatie waarin je beland bent. Maar iedereen die op kantoor werkt weet dat het 14:30 gevoel, oftewel de middagdip, geen onzin is, en dat het hele kantoor er last van heeft. En jouw dip in combinatie met de vermoeide mensen om je heen werkt verre van bevorderlijk voor je humeur.

Je weet dat de middagdip zijn hoogtepunt heeft bereikt wanneer je een groepje collega’s voor de koffieautomaat ziet staan met een verwilderde blik in hun ogen, duidelijk toe aan meer cafeïne.

Je natuurlijke slaapcyclus

Je kunt er niks aan doen, het is je lichaam dat zo is ingesteld dat het ‘s middags behoefte heeft aan slaap. Want omdat je ‘s ochtends vroeg bent opgestaan heeft je lichaam ‘s middags de behoefte om te gaan slapen. Helaas houdt je werkschema daar geen rekening mee. Tenzij je in Spanje woont, waar de siësta’s vaste prik zijn. Na de lunch naar huis om even te dutten of gewoon te relaxen, hoe geweldig klinkt dat? Steeds meer bedrijven erkennen het feit dat een powernap een positieve invloed heeft op de productiviteit van werknemers. In Amerika heeft The Huffington Post zelfs speciale slaapcabines ingericht zodat werknemers even kunnen gaan liggen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Positieve invloed van voeding

Nog afgezien van je slaaptekort en het gevecht tegen je natuurlijke klok is er nog een uitdaging om rekening mee te houden, namelijk je voeding. De belangrijkste reden dat we ons moe kunnen voelen door bepaalde voeding is een lage bloedsuikerspiegel, die veroorzaakt wordt door slechte voeding. De lunch. Om dit te voorkomen kun je goede vetten aan je lunch toevoegen zoals noten, olijfolie en avocado.

Up & down

Lange tijd achter elkaar zitten is slecht voor je, heel slecht. Het maakt niet uit hoeveel je buiten werktijd sport, een hele dag zitten maakt slaperig. Om vermoeidheid door het zitten te voorkomen kun je het beste elke uur eventjes een kleine wandeling maken. Je lichaam kan het vet uit je voeding namelijk niet omzetten in energie wanneer je blijft zitten, en het gevolg is dat je spieren moe en wankel worden en je een dutje wil doen.

Wanneer niks helpt

Maar zelfs wanneer je voorgaande tips al allemaal kent en ook daadwerkelijk in de praktijk brengt kun je ‘s middags nog steeds een middagdip hebben. Niet zo gek wanneer je je bedenkt dat je zo’n 16 uur achter elkaar wakker bent, waarin er allerlei inspannende dingen van je verwacht worden. Dus pak ‘s middags je cafeïne shot (of een dubbele) en heb vrede met het feit dat je je door het komende uur heen moet worstelen. Niks aan te doen.