Anne Schwaighofer
Anne Schwaighofer Life 25 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

3 mythes die je niet moet geloven over tatoeages op een donkere huidskleur

Als je op zoek bent naar een tatoeage en op Instagram kijkt, zie je voor 95% alleen maar tattoos van mensen met een lichte huid. Een verklaring hiervoor is dat er verschillende mythes zijn over het tatoeëren van mensen met een donkere huidskleur. Maar zijn deze wel waar?

Wij kunnen je vertellen dat déze drie mythes over tatoeages zeker niet waar zijn.

Mythes over tatoeages op een donkere huidskleur

Het enige verschil tussen een donkere of een lichte huidskleur is de hoeveelheid pigment die er in de huid zit. De huid is opgebouwd uit drie lagen, de epidermis (aka opperhuid), de lederhuid en onderhuids bindweefsel (aka vet). In de epidermis zitten de gepigmenteerde cellen. Iedereen heeft deze cellen – alleen de hoeveelheid verschilt per persoon.

Het enige verschil tussen het tatoeëren van donkere of lichte huid is dus of je de kennis hebt om het goed te doen. Elke ‘goede’ tattoo artist zou zowel donkere als lichte huid moeten kunnen tatoeëren. Dus, deze drie mythes over tatoeages kan je ook meteen vergeten, ze zijn niet waar (!):

Mythe 1: een gekleurde tatoeage is onmogelijk op een donkere huidskleur

Nope, niet waar. Als een tattoo artist tegen je zegt dat dit niet kan, dan ligt het niet aan jouw huid, maar aan de skills van de tattoo artist. Bij een diepere huidskleur moet er gewoon goed nagedacht worden over hoe kleur werkt. Bepaalde kleuren zullen beter te zien zijn dan anderen. Maar het is zeker mogelijk om een gekleurde tatoeage te zetten op een donkere huidskleur.

Mythe 2: fine-line is niet mogelijk voor mensen met een donkere huidskleur

Deze mythe komt voort uit de gedachte dat donkere huid dikker is dan lichte huid. En om een zwarte lijn te zetten is het dus nodig om hier vaker overeen het gaan – waardoor fine-line niet mogelijk is. Zoals je misschien wel kan raden, is dit niet waar. De huid van zowel donkere als lichte mensen is hetzelfde. Fine-line tatoeages zijn dus gewoon mogelijk. Yes!

Mythe 3: iemand met een donkere huidskleur heeft meer last van littekens door tatoeages

Mensen met een donkere huid hebben vaker littekens van tattoos, omdat omdat tattoo artisten op donkere huid vaak willen overcompenseren. Ze zetten bijvoorbeeld hun machines hoger dan ‘normaal’ waardoor dit schadelijk kan werken. De littekens komen dus niet door de donkere huid, maar door de manier waarop hij is aangebracht.

Tips bij het zoeken van een goede artiest

Tegenwoordig heeft elke tattoo artist wel een Instagram-pagina – bekijk deze vooral voordat je een afspraak maakt. Kijk daarbij voor tattoos op een donkere huid. Daarnaast kan je altijd nog om extra foto’s vragen via een persoonlijke dm. Vraag dan om foto’s van de geheelde tatoeages – de foto’s op Instagram zijn vaak meteen gemaakt na het zetten van de tattoo. Probeer zoveel mogelijk informatie over deze tattoo artist in te winnen.

Meer tattoo inspiratie?