Redactie
Redactie Mentale Gezondheid 15 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

7 dingen waar introverte mensen dus totaal niet van houden

Weten in welke situaties je beter tot je recht komt, kan heel fijn zijn. Zo somden we al eens eerder de hobby’s van introverte mensen op. Maar andersom kan het ook handig zijn om te weten in welke situaties je als introvert niet misschien helemaal tot je recht komt. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook om anderen (bijvoorbeeld op werk) beter te kunnen begrijpen.

Wanneer je elkaars karaktereigenschappen kent, wordt het vanzelf makkelijker elkaar te begrijpen en te waarderen. Je wilt immers niet van iedereen hetzelfde verwachten en een ander in z’n waarde laten.

Dat kan zomaar betekenen dat je vriendschap naar een dieper niveau gaat of dat je beter leert samenwerken op de werkvloer.

Deze dingen vinden introverte mensen níét leuk

Als jij een introvert bent, dan is de kans groot dat je niet staat te springen als je in één van deze situaties belandt.

Last minute uitnodigingen

Als introvert is het fijn om je (mentaal) te kunnen voorbereiden om wat komen gaat. Een verjaardagsfeestje of event? Hartstikke leuk natuurlijk, maar op een spontane uitnodiging zitten introverten niet bepaald op te wachten.

Voel je in elk geval vooral niet verplicht. Vriendelijk bedanken is helemaal oké.

Voorstelrondjes en voor grote groepen praten

Je weet dat je zometeen jouw beurt is en kan je met geen mogelijk meer concentreren op wat degenen voor je zeggen. Puntje bij paaltje stamel je voor je gevoel maar wat uit. Gelukkig valt dat in de realiteit vaak hartstikke mee, maar leuk is anders.

Nee, voorstelrondjes slaan introverten liever over.

Ongevraagd advies (laat jezelf eens wat meer zien)

Het is vast en zeker hartstikke lief bedoeld, al die adviezen, maar of introverten er ook op zitten te wachten is toch echt een tweede. “Nee, ik wil niet meer van mezelf laten zien. Zo ben ik, en dan dat vind ik helemaal prima,” denkt de introvert.

In plaats daarvan zegt ‘ie: “Aha, oke. Dankje.” Als je een introvert aan jouw kant wilt krijgen, zul je toch echt een andere aanpak moeten vinden.

Small talk is niet voor introverte mensen

Praten over koetjes en kalfjes is voor sommigen mensen geen probleem. Uren kunnen ze doorpraten en switchen ze binnen no time van het ene onderwerpen naar het andere. Maar het is niet iets waar de introvert om staat te springen. Dat feestje gisteravond, die vieze bitterballen die rond gaan en de vakantie van je zusje.

Een introvert gaat liever op zoek naar een diepere connectie en houdt daarom niet zo van small talk.

Groot gezelschap

Precies om de hierboven beschreven reden, houdt de introvert ook niet grote groepen mensen. Bij wie ga je staan? De onrustige vibe, het geroezemoes om je heen en korte gesprekken die om de haverklap onderbroken worden. No thanks.

Op werk geldt trouwens ook: een samenwerkingsproject in een grote, nieuwe groep? Je kan waarschijnlijk weinig ergers bedenken. En netwerkborrels? Er is weinig zo k*t als jezelf geforceerd moeten verkopen. Gelukkig zijn daar trucjes voor.

Feestje met vreemden

Zie het punt hierboven. Op wie stap je af? Je kan toch niet alleen blijven staan? Wat bespreek je überhaupt met mensen die je niet kent? There you go: small talk! 

Het aangaan van nieuwe banden, of het nu gaat om een diepere vriendschap of iemand die je net hebt ontmoet, kost veel energie voor de introvert.

De introvert spreekt veel liever af met een select groepje vrienden.

“Ben je wel oké”

Omdat je wat stiller bent, krijg je op een gegeven moment geheid de vraag op de bord: “gaat het wel goed met je? Je bent zo stil.” Voor eens en vooral tijd: dat iemand stil is, betekent niet dat het niet goed gaat.

All good over here!