Redactie
Redactie Gezondheid 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

7 redenen waarom je na 8 uur slaap nog steeds kapot bent

Heb je er een zware werkweek op zitten? Dan denk je dat een nachtje slaap inhalen wel voldoende zal zijn om je batterijen weer op te laden. Maar dat zou nog wel eens flink kunnen tegenvallen. Ook na een dikke tien uur slaap kun je nog steeds kapot zijn.

7 redenen waarom je (ondanks acht uur slaap) nog steeds kapot bent

1. Je hormonen zijn ontregeld

Niet alleen je geliefde heeft af en toe last van haar hormonen, ook die van jou kunnen een serieuze off-day hebben. Naarmate je ouder wordt, verlaagt je testosteronniveau en dat zorgt ervoor dat je minder snel recupereert. Je kunt dat proces deels tegengaan door meer te sporten en gezonder te eten, maar weet dat niemand hier helemáál aan ontsnapt.

2. Onvoldoende daglicht

Als je acht uur per dag ergens in een kelder zit te werken en weinig daglicht ziet, voel je je aan het einde van de dag uitgeput. Is er op je werkplek weinig natuurlijk licht? Probeer tijdens je middagpauze dan een wandeling te maken, je zult zien dat je je meteen veel frisser en uitgeslapen voelt.

3. Beweeg eens wat meer

Paradoxaal maar waar: een zittend leven maakt je moe. Ga sporten, wandel eens een blokje om, whatever, maar beweeg, want daar krijg je energie van. Je lichaam raakt misschien wel vermoeid (en dat is dan weer nodig om de nacht erop goed te slapen), maar je brein wordt er een stuk frisser van.

4. Drink wat meer water…

Je hoeft maar 1,5% te weinig water in je lichaam te hebben om gedehydreerd te raken, en dehydratie zorgt ervoor dat je spieren strammer worden, waardoor je moeër wordt. Bovendien moet je lichaam harder werken om zuurstof en voedingsstoffen te verdelen, waardoor je ook sneller uitgeput raakt.

5. …en wat minder alcohol

Alcohol droogt je uit én zorgt ervoor dat je minder diep en vast slaapt. Je hebt dus wel lang geslapen, maar voelt je alsnog uitgeput. Drink je na je werk nog een paar biertjes? Weet dan wat die pintjes met je lichaam doen.

Hallo huismusje: deze 10 dingen herken je als je introvert bent

6. Laat douchen? Doe maar niet

‘s Avonds koelt je lichaamstemperatuur af zodat je lijf zich kan voorbereiden op een goede nachtrust. Als je vlak voor het slapengaan nog een warme douche neemt, warmt je lichaam weer op en dat komt je nachtrust niet ten goede. Eigenlijk geldt steeds: breng je lichaam niet in de war, of het nu met alcohol, warmte of licht is.

7. Je slaapt te veel

Ja, ook dáár word je moe van. Uitslapen en snoozen zijn leuk, maar als je te lang slaapt, raakt je biologische klok in de war en krijgt je lichaam niet het signaal dat het moet opstaan. Wat dan precies te lang is? Dat varieert van persoon tot persoon. Kortslapers voelen zich na zeven uur al fris en monter, terwijl langslapers soms wel negen uur nodig hebben.

Elk weekend een wekker zetten is misschien wat overdreven, maar de tijden dat je tot half drie in je bed ligt te stinken, mogen zo stilaan wel eens voorbij zijn.

Hoeveel slaap heb je nodig

Slaap is zoals gezegd enorm belangrijk, maar hoeveel heb je eigenlijk nodig. Dat is per persoon verschillend. Gelukkig kun je dit gemakkelijk uitrekenen. Benieuwd hoeveel slaap jij nodig hebt om optimaal te functioneren, klik dan hier.

Dit artikel verscheen eerder op Manners