Britta van Aggele
Britta van Aggele Love & Seks 4 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Als hij het wilde, zou hij het doen’ is het slechtste relatieadvies ooit en wij vertellen waarom

Het internet staat tegenwoordig helemaal vol met relatieadvies. Hoe je er een kunt krijgen, hoe je je relatie kunt onderhouden en wat je moet doen als je relatie over is. Toch betekent dit niet direct dat al dit advies ook goed advies is. Zo gaat er op dit moment datingadvies compleet viraal op TikTok waar je vooral niet naar moet luisteren en wij vertellen precies waarom.

Stop met luisteren naar TikTok!

‘Als hij het wilde, zou hij het doen’

Een TikTok-influencer genaamd Kiersten Piccini – @actuallykier – vertelt in haar TikTok-video wat haar verloofde allemaal voor haar doet. Zo vertelt ze dat haar verloofde zijn wekker in de ochtend vroeger zet zodat hij haar nog kan knuffelen en dat hij er altijd voor zorgt dat ze goed wordt verzorgd. Te lief toch?

De uitdrukking ‘als hij het wilde, zou hij het doen’ staat voor “het idee dat als een man geïnteresseerd is of bij je wil zijn, hij een manier zal bedenken om het te laten gebeuren. Als hij dat niet doet, moet de vrouw verder gaan. Want als hij dat zou willen, zou hij het doen.” Het doel hier is om vrouwen te helpen om tijd en energie te besparen bij het daten, maar is dit advies eigenlijk echt wel zo behulpzaam?

@actuallykier #ITriedItIPrimedIt #ifhewantedtohewould ♬ original sound – Kiersten Piccini

Slechte relatieadvies

Het advies zou vrouwen eigenlijk moeten helpen, maar doet dit door vrouwen dom en ongewenst te laten voelen. Want de zin ‘als hij het wilde, zou hij het doen’ kan betekenen dat je misschien niet met een man bent die überhaupt moeite doet, maar kan ook betekenen dat hij gewoon geen moeite voor jou wil doen. Dat suggereert niet alleen dat je ongewenst bent, maar ook dom bent dat je überhaupt wat van deze relatie probeert te maken.

Deze uitdrukking concentreert zich veel te veel op mannen. Stop vooral met je zoveel zorgen te maken over wat heteromannen willen. De betere vraag is namelijk wat jij wil. Daarnaast is geen enkele man hetzelfde. Het zijn namelijk niet alleen wij vrouwen die wel eens onzeker zijn. Mannen kunnen hier even goed last van hebben en door naar het advies van TikTok te luisteren kan het zomaar zijn dat jij jouw droomman misloopt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat mannen geen moeite voor je moeten doen, maar iedere man laat dit op een andere manier zien. Het heeft dus absoluut geen zin om je relatie te vergelijken met het *perfecte beeld* dat sommige vrouwen op social media schetsen. Geen enkele relatie is namelijk perfect, hoe graag we dat ook willen geloven.

Communicatie

Daarnaast kan het natuurlijk ook gewoon dat een bepaalde man niet zo goed bij je past, maar onthoud: communication is key. Door duidelijk met elkaar te communiceren kan je uitspreken waar je mee zit en stelt het je in staat om je gevoelens, meningen en verwachtingen effectief te delen. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent.