Audrey Garot
Audrey Garot Life 14 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Asking for a friend: ‘Hoeveel dagen kan ik overtijd zijn voordat ik me zorgen moet maken of ik zwanger ben?’

We maken het allemaal wel eens mee: van de één op de andere dag zit er ineens een prangende vraag in ons hoofd die er maar niet meer uit gaat. Je denkt er de hele dag aan, maar je durft het aan niemand te vragen. Beautify to the rescue. Aan ons kan je al je ongemakkelijke en rare vragen stellen en wij zullen ‘m voor jou beantwoorden.

We’re just asking for a friend.

Asking for a friend: ‘Hoeveel dagen kan ik overtijd zijn voordat ik me zorgen moet maken?’

In deze rubriek stelt iedere week een lezeres van Beautify een awkward vraag, omdat ze de vraag aan niemand anders durven te stellen, of kunnen stellen. Want hoe vervelend is het als je bij niemand terecht kan?! Daarom zijn wij de grote zus die jij nodig hebt.

Vandaag behandelen we de vraag van Charlotte*: “Ik heb afgelopen maand onveilige seks gehad, terwijl ik dit normaal gesproken nooit doe. Nu moet ik dus eigenlijk ongesteld worden, maar ik ben ook al een aantal dagen overtijd. Moet ik me zorgen maken?”

Onze tips

Hi girl, wat vervelend om te horen! Als je overtijd bent én onvelige seks hebt gehad, is natuurlijk het eerste waar je aan denkt dat je zwanger bent. Dit kan zo zijn, maar het kan ook een hoop andere oorzaken hebben. Zo kan dit een gevolg zijn van stress, plotseling gewichtsverlies, onregelmatige lichaamsbeweging en overgewicht. Dit kan er allemaal voor zorgen dat jouw menstruatie wat later komt dan normaal. Een aantal dagen is dus ook echt niet gek.

Toch kan het natuurlijk wel zo zijn dat je zwanger bent, doordat je onveilige seks hebt gehad. Heb je misschien last van gevoelige borsten, misselijkheid en/of vermoeidheid? Dit zijn namelijk vroege zwangerschapssymptomen en kunnen er dus op wijzen dat je daadwerkelijk zwanger bent. Je kan het beste, of je nou wel of geen symptonen hebt, zo snel mogelijk een zwangerschapstest doen. Dit kan je doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent.

Omdat je onveilige seks hebt gehad, is het ook een aanrader om een soatest te laten doen. Je weet nooit wat iemand met zich meedraagt, en je wil hier zelf geen last van krijgen. Als je toch iets opgelopen hebt kan het zijn dat de boel daar beneden een beetje in de war is en dat je daarom niet helemaal gelijk loopt met je normale cyclus. Klinkt misschien wat spannend, maar met medicatie is dit zo opgelost. Je kunt dit gewoon laten testen bij de GGD.

Good luck!

*De naam van Charlotte is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

 

Kan seks ervoor zorgen dat we sneller ongesteld worden?