Audrey Garot
Audrey Garot Lichaam 24 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kan seks ervoor zorgen dat we sneller ongesteld worden?

We kennen het allemaal: we hebben een super romantische avond gehad met onze lover én natuurlijk wat seggsy time, maar dat eindigde helaas wat minder leuk. Na afloop merkte je dat je lakens onder het bloed zaten.. En ondanks dat bloeden tijdens de seks niet zo gek is, kan het soms ook best verwarrend zijn. Want waar komt het vandaan? Ben je nou net ongesteld geworden?

Bloeden tijdens ‘de daad’ komt veel voor, maar waar komt dat nou precies vandaan?

Worden we sneller ongesteld door het hebben van seks?

Ook al kennen we ons eigen lichaam nog zo goed, het kan heel lastig zijn om de oorzaak van ons bloedverlies te achterhalen. En hoewel het dus makkelijk is om je bloedverlies na de seks te linken aan je menstruatie, is het onwaarschijnlijk dat een menstruatie vroegtijdig kan beginnen door seks. Het is vaak gewoon simpelweg toeval dat je seks hebt als je bijna ongesteld bent. Het kan er wel voor zorgen dat het lijkt alsof je menstruatie eerder komt, wat dus eigenlijk niet zo is. Dit kan vooral komen als je nog ‘oud’ bloed hebt in je baarmoeder dat nog niet helemaal is afgestoten.

Ook kunnen er tijdens de seks wat scheurtjes ontstaan door de wrijving, waardoor het ook zou kunnen zijn dat daar wat bloed uit komt. Maar het verhaal dat je sneller ongesteld zou worden na het hebben van seks (tenzij het precies het moment is dat je al ongesteld had moeten worden) is dus een fabeltje.

Beïnvloedt het de kans op zwangerschap?

Het bloeden zelf beïnvloed helemaal niks. Maar als je ongesteld bent, dan moet je wel een klein beetje oppassen, want dan bestaat er nog steeds een kans dat je wél zwanger wordt tijdens de seks. De kans is niet groot, maar ‘t is er wel. Blijf dus zeker je anticonceptiemiddelen gebruiken als je nog niet zo ver bent. Ben je zwanger en bloed je dan tijdens de seks? Niet meteen een reden tot paniek, maar als je twijfelt is het altijd een goed idee om even langs te gaan bij je huisarts of gyneacoloog. Better safe than sorry!

You hate it or love it: 6 standjes die ideaal zijn als je ongesteld bent