Lotte van Dijk
Lotte van Dijk Gezondheid 5 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Mensen die vaker een bad nemen zijn gelukkiger en dit is waarom

Kaarsjes aan, een lekker zeepje, maskertje op, kraan aan en lekker met je ogen dicht in een bad gaan liggen. Dat is toch dé droom? In bad gaan is voor veel mensen een geluksmomentje. Naast dat het heerlijk rustgevend is blijkt dat het daadwerkelijk gelukkiger maakt.

Jij vertellen je waarom je vaker een bad mag nemen!

Slapen

Als je in bad gaat liggen voor tien minuten, één of twee uur voordat je wilt gaan slapen, helpt het je om sneller in slaap te komen. Ook helpt het om dieper in slaap te komen en voel je je de volgende morgen meer uitgerust. En dat is iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken af en toe.

Hoe werkt dit nou? Het heeft alles te maken met lichaamstemperatuur. Als je slaapt koel je af en dit zorgt voor een betere nachtrust. Als je het warm hebt ‘s nachts dan slaap je ook een stuk slechter. Dit merk je vast ook wel in de zomer als het een keertje 30 graden is. Het klinkt misschien niet heel logisch maar het is echt zo: als je een bad neemt voordat je gaat slapen koel je sneller af. Je bloedvaten in de huid gaan open en hierdoor verlies je sneller warmte als je het bad weer uit gaat.

Het is gezond

Na een zware work-out is in bad gaan een goede manier om je spieren rust te geven. Het zal helpen pijnklachten te verminderen. Daarnaast toont een Amerikaans onderzoek aan dat het ook bloeddrukverlagend en ontstekingsremmend werkt. b

Depressieve klachten verminderen

Onze lichaamstemperatuur schommelt door de dag heen. Als je depressieve gevoelens ervaart dan is deze dagschommeling minder goed te voelen en hierdoor zit je vaker op dezelfde temperatuur. Het nemen van een warm bad zal deze dagschommeling kunnen herstellen en zorgt er ook voor dat mensen zich (tijdelijk) beter gaan voelen. Het lost depressieve klachten natuurlijk niet op.

Het is net als sporten

Ben je niet zo sportief, maar wil je wel graag wat calorieën verbranden? Tijdens een uur in bad verbrand je even veel calorieën als iemand die een halfuur stevig wandelt. Wat doe je nou liever? Een lekker warm nemen of in de kou een stuk wandelen? Helaas zal het je conditie niet verbeteren.

Van een bad word je blij

Mensen die uit bad komen zijn vaak minder gestrest, angstig of verdrietig, dan mensen die hebben gedoucht. Hoe dit komt is niet duidelijk maar in een bad liggen is natuurlijk wel errrrrug relaxed.

Heb je een kleine badkamer? Door deze tips lijkt én voelt de ruimte twee keer zo groot