Renée
Renée Gezondheid 15 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit dat je beter slaapt naast een hond dan naast een man

Je leest het goed. Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat je ter bevordering van je slaap beter naast je hond kunt liggen dan naast je vent. In jouw bed welteverstaan. Voordat je je lief meteen verruilt voor een harige viervoeter, lichten we de resultaten van het onderzoek graag even toe.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock en is geschreven door Rosa Bertram.

Mannen zijn namelijk niet de enige die je nachtrust al dan niet onbewust zouden verstoren.

Onderzoek naar een goede nacht rust

Uit het Amerikaanse onderzoekwhere else – blijkt niet alleen een man naast je, storend te zijn voor een goede nacht slaap, ook een kat kan je flink in de weg zitten.

Nu kan ik me dat laatste goed voorstellen. Nachtenlang sprong onze in eerste instantie best-lief-ogende poes op bed waarna het naast me in slaap viel om me vervolgens midden in de nacht wakker te stampen met z’n koude kussen-pootjes in m’n gezicht. Deed ik de deur niet open? Dan maakte ‘ie ‘m zelf wel open. Mijn slaap werd daar niet beter van kan ik je vertellen.

Genoeg over het asociale gedrag van katten. Want, maar liefst 962 volwassen vrouwen deden mee aan dit onderzoek.

Liever een hond, dan man of kat

Van de bijna 1000 vrouwen slaapt er maar liefst 55 procent met tenminste één hond in bed en 31 procent met tenminste één kat. En 57 procent deelt hun bed met hun lief. Daaruit rolde de volgende, op z’n minst interessant te noemen, resultaten:

  • Vrouwen die met hun hond in bed slapen, hebben een betere en meer rustgevende slaap. Ook bleek dat een hond minder storend is tijdens de slaap dan een partner naast je. Meer vrouwen voelden zich comfortabeler en veiliger met een viervoeter in bed.
  • De deelnemers van het onderzoek meldden dat katten even storend zijn in bed als mensen. Zij bleken zich minder comfortabel en veilig in bed te voelen dan degenen met een hond of een persoon in bed.
  • Hondeneigenaren gingen eerder naar bed én werden eerder wakker dan de deelnemers die alleen een kat hadden.

Moeten we nu massaal een hond aanschaffen? Nee, zegt de onderzoeker zelf, dr. Christy Hoffman, professor dierenwelzijn, ecologie en conservatie aan het Canisius College in New York, tegen VICE. De deelnemers hebben namelijk zelf hun gevoelens genoteerd. Daarnaast gaat dit onderzoek uiteraard over de gemiddelde deelnemer en niet voor iedereen.

Een ander onderzoek meent overigens dat een hond wel degelijk bevorderend kan zijn voor iedereen’s slaap. Wij kunnen ons er in elk geval héél goed iets bij voorstellen. Zzzzz.

Meer lezen over slapen: