Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 24 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Bewezen: Hoe slimmer je bent, hoe groter de kans dat je zakt voor je rijexamen

Het pasje naar de vrijheid bemachtigen gaat niet altijd over rozen. Het theorie-examen had je zo in the pocket en met je rijinstructeur door de stad toeren lukte je ook nog wel. Maar dat rijexamen, grrr, dat lukte je maar niet om te halen. Maar weet je wat? Dat betekent niet dat je dom bent, het is juist een teken van intelligentie.
Een onverwachte fietser van rechts. Te weinig in de spiegels kijken. Of juist te veel. Of de allerergste reden: je kwam niet zelfverzekerd genoeg over achter het stuur. Nee, duh, het is je rijexamen dus je bent bloednerveus.

Zakken voor je rijbewijs is ruk. Maar het nieuws dat de pijn gaan verzachten is dat je niet dom bent als het je niet in één keer lukt om het roze pasje binnen te slepen. Het is juist een teken van intelligentie.

Juist slimme mensen zakken voor hun rijexamen

Uit onderzoek van de Britse verzekeringsmaatschappij Privilage DriveXpert blijkt namelijk dat hoogopgeleide mensen vaker zakken voor hun rijbewijs dan mensen die geen academische opleiding hebben.

De verzekeraar keek naar gegevens van ruim 1500 mensen. En daaruit bleek dat hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans is dat je de eerste keer zakt voor je rijexamen. Opvallend: mensen die iets wiskundigs deden hadden de meeste pogingen nodig.

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe vaak je zakt

Charlotte Fielding van de verzekeraar laat weten dat het eigenlijk niet belangrijk is hoe vaak je er over hebt gedaan om je rijbewijs te halen. De belangrijkste vaardigheid tijdens het rijden is namelijk ervaring en dat krijg je pas na een lange tijd.

Hier krijg je spontaan zin van in autorijden: Baby Driver: Een perfecte film voor jou en je lover