Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 20 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Vind jij het oké? Je ziek melden omdat je niet lekker in je vel zit

Soms heb je van die dagen dat alles tegenzit. Dat je niet uit bed kan komen. Niet omdat je te moe bent, maar omdat je de dag niet ziet zitten. Je zit er doorheen en je trekt het even allemaal niet. Je voelt je down, in mineur en niets lijkt daar verandering in te kunnen brengen. Maar je moet naar je werk.
Als je ziek bent – echt ziek, als in: 40 graden koorts, overgeven of een flinke diaree – dan meld je je ziek. Je werkgever hoopt dat je snel weer beter bent, maar hij of zij snapt ook wel dat je in die toestand niet kunt komen.

Maar wat als je je mentaal niet goed voelt? Wat als je het idee hebt dat als je nog een dag langer werkt, je overspannen thuis komt te zitten? Wat als de wereld er gewoon uitziet als een donkere plek? Mag je je ziekmelden als je niet lekker in je vel zit?

Dit meisje deed het: ze kwam niet werken omdat ze zich niet goed voelde mentaal

De Amerikaanse Madalyn Parker deed het. Ze mailde haar baas dat ze twee dagen niet zou komen om aan haar geestelijke gezondheid te werken. En hij reageerde daar heel positief op. Hij mailde: ’Je bent een voorbeeld voor ons allemaal en je helpt het stigma op verlof voor mentale problemen te doorbreken zodat we allemaal ons beste zelf zijn op werk.’

Wel of niet een goede idee

Jonge mensen kampen steeds vaker met een burn-out. In 2015 bleek al dat 52 procent van al het werkverzuim onder jongeren komt door te veel stress. Als je een burn-out zou kunnen voorkomen door je af en toe ziek te melden en jezelf weer op te laden, dan zou dat toch een goede zaak zijn. Zo voorkom je veel grotere problemen.

Ook als je kampt met een depressie of alleen maar kunt huilen omdat een familielid ernstig ziek is, is er vaak wel begrip voor als je je een dagje ziek meldt.

Aan de andere kant kun je natuurlijk zeggen dat het weekend bedoeld is om bij te komen en te dealen met privéproblemen. En dat je als jonge werknemer ook zult moeten leren om om te gaan met stress. Bovendien, soms zit je gewoon even niet lekker in je vel. Dat hoort bij het leven. Misschien doe je je werk die dag wel iets minder goed, maar op een topdag ga je juist weer als een razende.

Laat ons weten wat je vindt: