Redactie
Redactie Food 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom bier in je (pannenkoeken)beslag een héél erg goed idee is

Dat bier sfeerverhogend kan zijn, hoeven we je niet te vertellen. Maar dat het pintje ook menig beslag tot een hoger niveau kan tillen, kan wat vragen opwekken. Want waarom zou je bier in je beslag doen?

Bloem, ei en.. bier? Van onion rings tot pannenkoeken, bier is hét geheime ingrediënt voor gegarandeerd succes. We leggen uit waarom.

Koken met bier

Koken met wijn zit inmiddels in ieders repertoire. Maar misschien heb je ook al weleens gekookt met bier. Zo wordt gestoofd vlees een stuk rijker en voller van (na)smaak wanneer je een bruin biertje toevoegt. Dat bewijst deze runderstoof bijvoorbeeld. Of wat dacht je van de combi mosselen en bier. Maar naast smaak kan een flesje spa geel ook veel doen voor de structuur en garing tijdens het bakken. En dat heeft zo z’n scheikundige redenen.

bier pannenkoekenbeslag

Luchtig & knapperig 

Het koolzuur en de gist in het bier zorgen voor een natuurlijke luchtigheid. Koolzuur heeft namelijk de neiging om op te lossen wanneer het in aanmerking komt met lagere temperaturen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld suiker, wat oplost bij hogere temperaturen. Dus wanneer bierbeslag de hete olie raakt, daalt de oplosbaarheid van het koolzuur en nemen de bubbels toe. Het beslag zet dan als het ware uit. Het resultaat? Een knapperige textuur van jewelste.

Pas overigens wel op met de mixer, gebruik je ‘m te lang dan verdwijnen de bubbels als sneeuw voor het besla… ehhh zon.

Beschermd jasje van bierbeslag

Omdat alcohol sneller kookt en verdampt dan water, gaart het bierbeslag in een mum van tijd na aanraking met de hitte van de olie. Dit creëert snel een beschermlaag rondom de eventuele vulling, waardoor de kans klein is dat deze te lang door gaart.

Bron:Nancy van Batenburg voor Culy

Wanneer bier in je beslag

Genoeg scheikundige uitleg, door naar het echte werk. Denk bijvoorbeeld aan fritto mistoknapperige onion rings of pompoenringen of deze Fish & chips. Of vervang de helft van de melk in dit klassieke pannenkoekenrecept eens voor bier om verslavend knapperige randjes te creëren. Naast frituur is bier (want: gist) ook een belangrijk ingrediënt voor dit cake-achtige brood. Bierbeslag for president dus.

Is het bier op? Wodka in tempurabeslag doet ‘t ook goed door z’n hoge alcoholgehalte en niet-overheersende smaak. Evenals de bubbels en de alcohol in champagne of prosecco.

Ben jij een vrouw die bier drinkt? Dan herken je de volgende dingen sowieso

Dit artikel verscheen eerder op Culy