Redactie
Redactie Love & Seks 24 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

6 redenen waarom je toch bij hem blijft terwijl je weet dat je beter kan gaan

Hij hoeft niet per se een bad guy te zijn. Soms weet je gewoon dat het beter voor je is om bij hem weg te gaan, omdat de koek op is. Dat is lastig te accepteren. Dus je blijft nog bij hem. Maar als dit de redenen zijn dat je je boeltje nog niet hebt gepakt, dan is het misschien tijd om nog even goed na te denken.

Bij iemand blijven

Weet je zeker dat je van je geliefde gelukkig wordt? Of andersom? Houd jezelf een spiegel voor en bedenk eens goed wat je nou écht wil. We hebben zes redenen beschreven waarom je toch bij je liefje blijft terwijl je eigenlijk weet dat je beter kan gaan.

1. Je wilt hem niet kwetsen

‘Wat moet ik zonder jou? zegt hij. En die vraag doet van alles met je. Je voelt je vereerd, blij, goed. Maar je krimpt ook in elkaar, want hij moest eens weten. Je wilt hem geen pijn doen. Bovendien: hij is lief voor je. Je weet dat hij er voor je is als je hem nodig hebt. Je relatie is stabiel. En hoe stom is het om een good guy te laten gaan?

2. Jullie hebben een verleden

Jullie denken bij bepaalde dingen meteen aan hetzelfde liedje. Jullie gebruiken woorden die niet bestaan of verbasteren bestaande woorden. Jullie hebben samen herinneringen gemaakt: tijdens vakanties, tijdens feestdagen, verjaardagen. Of gewoon op die zondagmiddag dat jullie spontaan besloten om wat leuks te doen. Dat je die herinneringen met niemand meer zou kunnen delen, geeft je een naar gevoel.

3. Je houdt van hem

Dat wéét je. Ook al voel je het niet. Je weet dat je het ooit warm kreeg als je aan hem dacht. Dat je ogen begonnen te stralen en je lippen onmiddellijk krulden. Je weet dat je smolt als hij je vastpakte en je opsloot in zijn armen. Je weet dat je niets fijner vond dan zijn armen om je heen. Je weet het. Je voelt het alleen niet.

4. Je vindt het eng om naar de toekomst te kijken.

Je zag je toekomst voor je met hem. En als je weggaat moet je je toekomstbeeld bijstellen. Doodeng, want dan heb je géén idee hoe je leven er over een paar jaar uit zal zien. Je vindt die onzekerheid verschrikkelijk. Maar wees eerlijk met jezelf. Als je kijkt naar je toekomst met hem, wordt je daar gelukkig van? Bij iemand blijven terwijl je beter kunt gaan, is waarschijnlijk veel erger dan onzekerheid. Dat de toekomt open ligt kan fantastisch zijn. Er kunnen dingen gebeuren die je nooit had verwacht. Dingen waardoor je je weer levend voelt. Echt.

5. Je hebt het financieel prima met hem

Het is niet dat je financieel afhankelijk van hem bent, want we hebben jong geleerd dat je als vrouw op je eigen benen moet kunnen staan. Maar je zult wel je levensstijl moeten aanpassen als je relatie uitgaat. Al die etentjes buiten de deur, koffie’s to go, nieuwe schoenen en nóg maar een paar nagellakjes, het zal allemaal minder moeten.

6. Je bent bang om alleen te zijn

En vooral om alleen te blijven. De angst dat je misschien wel niemand tegen gaat komen die leuker is, beheerst je leven. Of niemand tegen gaat komen die bij jou wilt zijn. In dit geval is het belangrijk dat je jezelf wat leuker gaat vinden. Het is prima om even alleen te zijn als je met jezelf kunt opschieten. De kans is dan ook groter dat je volgende relatie zal zijn met iemand die jou wel waardeert. En ja, die is er.

Vraag jezelf af of hij je met respect behandelt en of hij je gelukkig maakt. Vraag jezelf af of je blij wordt als je er aan denkt dat je iedere dag naast hem wakker zult worden. Als dat niet zo is, dan weet je dat je beter verdient. Dat je beter kunt gaan, voor hem en voor jou. En misschien kom je morgen wel de liefde van je leven tegen. Iemand waaraan je niet twijfelt.

LEES OOK: Zo fijn: dit is waarom je sterker en zelfverzekerder bent na een break-up